НОВИНИ


Проф. Андрей Чорбанов: Тази есен аз ще представя ваксината срещу коронавирус пред световната научна общност

14 4969 15.05.2021
Проф. Андрей Чорбанов: Тази есен аз ще представя ваксината срещу коронавирус пред световната научна общност
Проф. Андрей Чорбанов

Българската наука е свикнала да има неглижиращо отношение. Но тази есен аз ще представя ваксината срещу коронавирус пред световната научва общност. Ние сме приучени да работим в други условия. Нашата идея е да използваме две форми-инхалационна и инжекционна. Трябва да се направят клинични изпитвания върху хора. Световната наука казва, че ваксинираните не могат да разпространяват вируса.


Това каца ученият от БАН и бивш депутат от ИТН проф. Андрей Чорбанов по БНТ. Той продължи: Не ми се е променило мнението за вируса. Той съществува и ние работим от година и половин за ваксина. Преди месец стартира и втори проект, ще разработим два варианта.

 

Все още не се знае какъв е реалния процент хора, които са предпазени от вируса. Никой не  е застрахован от срещата с вируса. Но не трябва да се променя начина на живот. В началото имах слаби симптоми. Имах страшна слабост, никакъв апетит. Видя се, че нещата не са добре в  „св. Иван Рилски“. Бързо се подобрих. Загубих обоняние, но вкусът се промени. Имах тежки поражения на дробовете. В „Св. Анна“ положиха много усилия. Медиците се справиха с кризата. Сатурацията ми падна до 89 и имах 50 процента поражения на дробовете. Лекувах се с коктейл от медикаменти. Бяхме 5 човека в стая, симпатични хора.

 

В държави с пълен локдаун  и такива с разхлабен режим, вървяха по един и същи път по отношение на коронавируса.  Една от посоките е коронавирусът да мутира в по-слаба посока, а друга- в по-силна. Този вирус мутира с много малка степен. Не прави екстремни мутации. Някои от новите форми бяха по-агресивни.

 

Хората с леки симптоми живеят сред нас, не се карантинират. Година и нещо, в които критикувах мерките не споменах имена. Няма да пресонализирам. Много неща можеха да бъдат по-добре и по-смели. Аз съм прекарал заболяването, защо трябва да нося маска? Прекаралите заболяването имат по-голяма защита. Защо държавата не ми издаде документ, че мога да пътувам свободно, а ще трябва да се тествам? Аз бих свалил маските на другите места. Не се знае кога ще има четвърта вълна и колко агресивен ще е вируса.

 

Не сме шокирани, твърде подготвени бяхме за това място. Горд съм, че гласувах за промяна на ИК. На този етап това бе достатъчно. Пишат ми хора в чужбина, които не успяха да гласуват. Всяка партия сега ще даде максимум от себе си, за да постигне успех. Много скоро ще бъдат публикувани листите. В персонален план малко се стреснах от това, кото се случи в парламента. Противоборството беше малко повече. Беше повече от видно, че управлаващите правеха всичко възможно за това. Протакаха времето, бавеха, за да не се гласува този ИК.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама