НОВИНИ


Трайков: Откакто напуснах правителството, прокуратурата не се спря. Явно ме „харесва“

10 3622 16.05.2021
Трайков: Откакто напуснах правителството, прокуратурата не се спря. Явно ме „харесва“
Трайчо Трайков стопкадър, bTV

Откакто напуснах правителството, прокуратурата не се спря. Явно ме „харесва“. Постоянно съм канен за разговори по различни теми. Делото „EVN“ продължи в съдебна фаза повече от 4 години, а преди това имаше и досъдебна фаза. Това каза в ефира на bTV Трайчо Трайков, който е кмет на столичния район „Средец“ и беше министър на икономиката, енергетиката и туризма в първия кабинет на Бойко Борисов.


„Когато миналата година започна пандемията, прокуратурата беше много активна. Всеки ден в продължение на първите две-три седмици към 11 часа идваше искане от Районната прокуратура за информация какво сме направили по „това и това“ със срок до 15 часа, днес. Накрая ни дадоха като район с добра практика“, коментира Трайков.

 

По думите му това дело е било хабене на време и обществена енергия, защото обвиненията са били смешни и абсурдни, а целта било обвиняемите да се злепоставят пред обществото.

 

Въпреки края на процеса, Министерството на финансите не се е отказало от исковете си за милиони левове срещу обвиняемите. По тази тема Трайков посочи, че това е „нонсенс“ в юридическия смисъл и ако се стигне до разглеждането на казуса в съдебна зала – това ще бъде и заключението на магистратите.

 

„В такава ситуация човек е принуден да планира по друг начин живота си, по-точно си в невъзможност да планираш. Такива обвинения блокират кариера в определени посоки. При мен това вървеше и със запор на активите, което те спира от възможността да развиваш и някакъв бизнес“, коментира политикът относно грозящата го 10-годишна ефективна присъда.

 

Трайков призна, че през последните годни е комуникирал с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов: „Беше около предишните парламентарни избори. Тогава имаше една много сериозна тема с „Газпром“ и решението, което ЕС взе срещу тях. Тогава имаше служебно правителство, очакваше се ГЕРБ да спечелят изборите. Тогава поисках среща с премиера Герджиков и разговарях и с Борисов, исках да съм сигурен, че следващият премиер в кратък срок ще предприеме стъпки“.

 

Той каза още, че през 2019 г. е закупил акции в „Градус“ и все още не ги е продал.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама