НОВИНИ


И ВАС видя конфликт на интереси при главния архитект на Шабла заради Тюленово

2 3153 17.05.2021
И ВАС видя конфликт на интереси при главния архитект на Шабла заради Тюленово

Върховният административен съд потвърди решението на антикорупционната комисия за наличието на конфликт на интереси при главния архитект на Шабла Татяна Нейкова. Става дума за онзи строеж със спорна законност в Тюленово - документите са с подписа на Нейкова, а имотът на първа линия на плажа бил прехвърлен на името на нейния син. В сила остава наложената от КПКОНПИ глоба от 10 хил. лева и плащане на съдебните разноски.


След събиране на доказателства е установено, че като главен архитект на Шабла Нейкова е одобрила инвестиционен проект и е издала разрешение за строеж на двуетажна жилищна сграда с разгърната застроена площ 173, 80 кв. м. през 2013 г. в курортния комплекс на село Тюленово. Сградата е на "първа линия", точно до бреговата ивица. 

 

През 2016 г. собственикът, на чието име е било издадено разрешението, е продал имота на сина на арх. Нейкова. През януари 2019 г. главният архитект презаверила издаденото през 2013 г. разрешение за строеж, вече с титуляр нейния син, по отношение на срока на завършване на строителството. 

 

През август 2019 г. синът на арх. Нейкова е подал искане за увеличаване на застроената площ на обекта (313 кв. м.), като исканите корекции са били одобрени от майка му.

Екоактивисти сигнализираха за появилия се в Тюленово строеж в началото на месец февруари миналата година. Според екоактивисти имотът попада в защитената зона за птиците на резервата към Шабленското езеро и твърдят, както и извън застроителните граници на село Тюленово. Според обясненията на РИОСВ-Варна и община Шабла, имотът не попада в никоя от защитените зони в Тюленово и всичко е законно.

На 28 май 2020 г. КПКОНПИ установи конфликт на интереси за това, че в качеството си на лице, заемаща висша публична длъжност, арх. Нейкова е действала в частен интерес на своя син, като е презаверила документите за разрешение за строеж и е одобрила увеличаването на застроената площ на обекта.

 

Решението на Комисията е обжалвано от Нейкова пред Административния съд в Добрич, който го отменя в едната му част и го оставя в сила в останалата. Делото е обжалвано след това и пред ВАС. Върховният съд обаче потвърждава изцяло решението на КПКОНПИ.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама