НОВИНИ


Една водка за шведа, който даде повод да си припомним гордостта Стефка

10 4062 18.05.2021
Една водка за шведа, който даде повод да си припомним гордостта Стефка
Стефка със спортния ”Оскар”

Последната новина от Швеция е, че журналистът Патрик Еквалд, който изрече скверни думи по адрес на Стефка Костадинова и други наши спортисти, е признал, че се бил пошегувал. Допуска също, че превода на казаното от него не е бил качествен. Все пак шегата му е доста солена и глуповата. Важното е, че колегата е схванал намека, шегите с такива имена са много тънък лед.


Ако има конвертируема българска марка на световния пазар то това са спортистите и оперните ни певци. Има и други наши „патенти“, но в тези две категории малко държави могат да ни се опрат.

 

Случаят със Стефка Костадинова, за която шведският журналист казал някакви небивалици и чисти глупости в телевизионно шоу, бе широко отразен в българските медии. Странно е, че някои издания поставиха в центъра сензационността и жълтичкото, но това е бял кахър.

 

Спортното министерство написа декларация – с немалко правописни и стилистични грешки – но тя звучеше сухо и протоколно.

 

Експертът по спортно право адв. Ивайло Дерменджиев професионално и разбираемо обясни какъв е казусът и какви решения могат да се търсят. Той ясно подчерта, че това са трудни дела, а изказването е повече в политическото поле.

Стефка Костадинова е спечелила толкова титли и е изградила такова име в световния спорт, каквито са рядкост въобще в историята. Експерти я нареждат до Карл Люис, Сергей Бубка, Майкъл Джонсън, Пааво Нурми, Юсеин Болт. В много класации тя дели челното място именно с Люис и Болт! Казват, че е направила за леката атлетика колкото Мохамед Али за бокса.

Какво по-голямо признание от това?

 

Няма да изброяват титлите и медалите й – адски много са.

В стила на шведския журналист обаче бих направил едно шеговито отклонение. Звездата на неговата страна по висок скок несъмнено е Кайса Бергквист. Чудесен спортист, шампион и рекордьор с 208 см в зала. Чест и почитания. Нейните титли и награди обаче изглеждат доста рехаво до тези на Стефка. Вероятно затова в Швеция на Кайса е отредено 15-то място в класацията на най-добрите спортисти. Омъжена за актьора Монс Хернгрен, но три години по-късно се развежда и заживява с приятелката си Кристина.

 

Ако Еквалд участва и друг път в телевизионна викторина, не е лошо да сравнява Стефка и някои от другите ни шампиони с исторически постижения с Бьорн Борг или Ингемар Стенмарк, например.

 

Аз обаче съм благодарен на шведския колега и бих го почерпил една водка. За няколко дена той внесе по-различна струя в потока от политически сюжети и заговорихме за българите, прославили страната ни по света. Нещо, което политиците ни никога няма да постигнат.

 

Огнян Стефанов


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама