НОВИНИ


Примирие в Близкия изток: Газа и Израел прекратиха огъня

0 2969 21.05.2021
Примирие в Близкия изток: Газа и Израел прекратиха огъня

От снощи в сила влезе примирието между Израел и Ивицата Газа. Деескалацията на напрежението идва след 11 дни на непрестанни обстрели и стотици жертви. Заради конфликта са загинали над 240 души, по-голямата част от които от страната на Газа. И двете страни в конфликта са обявили победа. Според американския президент Джо Байдън постигнатото примирие е истинска възможност за прогрес в решаване на дългогодишния конфликт между Израел и палестинците.


Египет, Катар и ООН изиграха голяма роля в постигането на примирие, предават от BBC. Именно те бяха медиатори в преговорите между Хамас и Тел Авив. 

 

ФрогНюз припомня, че ескалацията на конфликта започна на 10 май след седмици напрежение между Израел и Палестинците в окупирания Източен Ерусалим. Сблъсъци имаше в свещено за мюсюлмани и евреи място. Една от основните причини е изселването на палестинци от домовете им. 

 

Веднага след сблъсъците Хамас започна с изстрели на ракети и предупреди Израел да се оттегли от Източен Ерусалим. Това предизвика и ответни удари. 

Загинали са най-малко 232-ма души. Сред тях 100 жени и деца са убити в Газа, според информация на здравните власти на Хамас. Израел съобщава, че 150 от убитите в Газа са военни. 

 

Тел Авив информира за значително по-малко жертви - 12 души са загинали, като сред тях също има жени и деца. Според информация на Тел Авив към територията на Израел са били изстреляни над 4000 ракети. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама