НОВИНИ


Нов правилник осветява банковите сметки на митничарите

11 3423 21.05.2021
Нов правилник осветява банковите сметки на митничарите
БГНЕС

Всички служители от Агенция „Митници“ ще подлежат на пълна проверка за техните доходи, имоти и влогове всяка година. Това става възможно чрез нов правилник, който е бил приет днес. Новината съобщи на брифинг финансовия министър Асен Василев. Служителите на Агенцията ще подписват и декларация, че се отказват от банковата си тайна.


Предложението ще бъде подложено на обществено обсъждане, а след това ще бъде гласувано на заседание на Министерския съвет.

 

"Всички служители на Агенция „Митници“ с приемането на новия правилник и след това ежегодно ще минават проверка, която ще сравнява техните доходи с тяхното имотно състояние и техните влогове. За целта те ще подписват декларация, с която се отказват от банкова тайна в български и в чужди банкови институции и позволяват на НАП да достъпва информация от имотни и търговски регистри“, каза финансовият министър Асен Василев.

 

„Започнахме преглед на това как работи Агенция „Митници“. При прегледа, който направихме в Агенция „Митници“ се оказа, че през 2019 година е премахнато звеното за последващ контрол. Това означава, че Агенция „Митници“ веднъж след като стоките минат граница не могат да правят проверки. В доста бърз порядък се разработи нов правилник, който възстановява последващия контрол”, добави министърът.

 

Василев допълни и че през 2020-а държавата е платила директно на частни фирми 15,8 млрд. лева, от които 3,4 млрд. лева са платени на седем фирми. Тази година пък - за първите четири месеца три фирми са получили 1,3 млрд. лева публичен ресурс и плащания. 

 

НАП ще започне проверките точно от тези фирми.

 

Относно отписванията, които НАП прави на изтекли по давност задължения, Василев заяви, че на годишна база те възлизат на 2-3 млрд. лева.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама