НОВИНИ


Атанас Славов за подслушванията: Властта е упражнявана в интерес на една клика. Спецсъдът има пръст в това

14 4573 21.05.2021
Атанас Славов за подслушванията: Властта е упражнявана в интерес на една клика. Спецсъдът има пръст в това
Атанас Славов стопкадър, bTV

Кои са органите, които действително са поискали и кои са съдилищата, които са разрешили тези подслушвания? Имам съмнения, че това е Специализираният наказателен съд. Ако няма разрешение на съд, това означава, че са допуснати огромни престъпления по служба. Вероятно обаче е спазен някакъв формален ред


Това предупреди в предаването „Лице в лице“ по bTV Атанас Славов от „Демократична България“

 

„Нямаме информация кои от нашите членове са подслушвани. Факт е, че и ген. Атанасов, и Христо Иванов имат опит със службите и аз съм убеден, че информацията е напълно достоверна. Оказа се, че и служебният премиер и бивш секретар на президента Стефан Янев също е подслушван. Това може да стане само чрез Специализирания съд“, смята той. 

 

„Фактът, че опозиционни политици и работещи в администрацията на президента са подслушвани, означава, че е преминат прагът на стандартите на демокрацията. Властта е упражнявана в интерес на една клика. Може да се окаже, че България е много далеч от демокрацията. В последните години е зловещо срастването на ГЕРБ с държавата. Ние бяхме на прага на авторитарния режим. Добре, че управлението на ГЕРБ приключи“, добави Славов.

 

Според него всички замесени трябва да подадат оставки. „Няма как да се подслушван висши политици в държавата, без прокуратурата да знае за това“, отбеляза Атанас Славов.

 

„В България разрешенията за подлсушване се издават на килограм и сме много далеч от добрите европейски практики. По-лошото е, че този скандал разкрива как са били употребявани службите от предишната власт. Това показва, че трябва да има драстични промени. Трябва да има оставки на всички замесени, включително и в прокуратурата, защото без нейно знание не може да се подслушват политици. Това е зловеща политическа поръчка от най-високо ниво. България е осъждана многократно в съда в Страсбург за незаконни подлсушвания и това само показва, че нещата трябва коренно да се променят“, категоричен бе той.

 

Според Славов този случай показва, че в службите „нямаме професионалисти, а чекисти“ и трябва да се направи проверка на „техния интегритет“.

 

По думите му непременно ще има международен отзвук. Славов очаква реакция от страна на САЩ.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама