НОВИНИ


Мартин Димитров: Ако има такова подслушване, би било ужасно. Вместо да гонят организирана престъпност...

11 3757 22.05.2021
Мартин Димитров: Ако има такова подслушване, би било ужасно. Вместо да гонят организирана престъпност...

Имам големи съмнения, че има подслушване. Хубавото е, че има служебно правителство, което е длъжно да направи пълна проверка. Не някакви догадки, а проверка. И да я обяви публично. Защото ако има нещо такова, това би било ужасно за България - вместо да се преследва организирана престъпност, с какво се занимават службите…


Това заяви пред NovaNEWS Мартин Димитров, бившият председател на СДС и депутат от гражданската квота в 45-ия парламент от Демократична България. Коментарът му е по повод последните скандали с подлушвания на политици.

 

"Уотъргейт" по български тресе от два дни обществения живот в страната, а реакциите не спират. Това обаче не е единственото нещо, което раздвижи водата в и без това бурното политическо море. За десет дни живот служебният кабинет на Стефан Янев направи няколко рокади. Почти моменталните бяха в НАП и Агенция "Митници", което бе прието крайно възмутително.

 

"До момента имаше много сериозни забележки към работата и на финансовото, и на икономическото министерство. Така че нужда от смени имаше. Специално за НАП - помните, че изтекоха данни на стотици хиляди хора и тогава не бе понесена отговорност. Администрацията се занимава с дребния бизнес, не с големите данъкоплатци. Акцентът трябва да е там, основното усилие трябва да е там. Контролът върху големия бизнес трябва да е първата цел на НАП и на финансовото министерство. Не да гонят хората по пазарите. Хубаво, и там трябва да има контрол, но акцентът е другаде", коментира Мартин Димитров.

 

Той призова да се направи пълна проверка както на ББР, така и на приходната агнеция и липсващите пари, които не са били събрани.

 

"След като на 3 години 10 милиарда лева не се внасят в бюджета, това само по себе си е основание за много сериозна промяна в работата на приходните агенции. Има свестни данъкоплатци, които плащат всичко и такива, които далеч не са изрядни. Трябва пълна проверка как тези данъци не са били платени, защо…", посочи Димитров.

 

Той определи като "подмяна на цялостната идея за ББР" отпускането на 1 милиард кредити, които са отишли за осем фирми.

 

"Има десетки банки. Големите фирми могат да отидат при всяка една голяма банка. Тази банка е създадена с друга идея. Трябва да има таван на кредита от около 50 хил. лева. Нека да започнем от един прекалено нисък таван, да има публичен дебат", смята Димитров.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама