НОВИНИ


Евролидерите обсъждат случая с отклонения в Минск самолет

28 3220 24.05.2021
Евролидерите обсъждат случая с отклонения в Минск самолет
БГНЕС

Случаят с отклонения в Минск пътнически самолет, изпълнявал полет от Атина за Вилнюс, ще бъде обсъден на заседанието на европейските лидери днес. Това обяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който заяви снощи, че това няма да остане без последствия.


Мишел осъди по най-категоричен начин деянието на властите на Беларус и ги призова незабавно да освободят задържания журналист Роман Протасевич. Същия апел отправи и председателят на Европейския парламент Давид Сасоли. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен определи случилото се като "напълно недопустимо". НАТО също смята този инцидент за опасен и изискващ международно разследване, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в Tуитър.

 

България определи като абсолютно неприемливо и изключително тревожно принудителното отклоняване и приземяване в Минск на редовния полет на "Райънеър" от Атина за Вилнюс. На борда на самолета е имало и един български гражданин, потвърдиха от Външно министерство.

 

Малко по-късно снощи стана ясно, че самолетният полет на компания "Райънеър", който беше насилствено отклонен в Минск от властите на Беларус, е получил разрешение да продължи към Литва. "Страхотна новина за всички, особено за семействата и приятелите на хората на борда", написа в Туитър комисарят по транспорта Адина Валеан.

 

Лидерите ще изразят също солидарност с България заради случилото се у нас и в Чехия - взривовете в складовете във Върбетице и опита за отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев. Възможно е те да обсъдят нови санкции срещу руски официални лица по Глобалния санкционен режим, но не се очаква да се вземат решения в тази насока.

 

В писмото покана до тях, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел определи дебата за Русия като стратегически и допълни, че нейните незаконни и провокационни действия продължават както в рамките на ЕС, така и по-далеч.

 

Други теми на вниманието на европейските държавни и правителствени ръководители днес ще бъдат влизането в сила на търговското споразумение между ЕС и Обединеното кралство от 1-ви май и ситуацията в Близкия Изток.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама