НОВИНИ


Политици и общественици с честитки за 24 май

26 3073 24.05.2021
Политици и общественици с честитки за 24 май
БГНЕС

Политици и общественици честитиха на българите днешния празничен 24 май. Повечето от тях предпочетоха социалната мрежа Фейсбук. Посланиците на Русия и САЩ у нас отправиха видеообръщения.


Лидерът на ГЕРБ и експремиер на България Бойко Борисов не пропусна да честити днешния 24 май. Разбира се, той направи тома през профила си в социалната мрежа Фейсбук.

 

„Честит Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност!

 

Създаването на българската азбука и отстояването на правото на един народ да слави Бога и да се бори за свой език е било революция в тогавашния свят, революция на правото да знаеш!

 

Нашите предци са ни дали език, който да ни свързва, чрез който да създаваме общности и който да ни помага да работим заедно за успехите на България. Това е наследство, което трябва да използваме днес, за да има по-добри дни за идните поколения.

Честит празник!“, написа той.

 

Facebook, Бойко Борисов

 

„Днес е празникът на светите братя Кирил и Методий и на българската азбука. На този ден искам да поздравя всички вас с една песен по стихове на един голям българин - Иван Вазов. Вазов нямаше да може да напише тези красиви думи за родината ни, ако не беше делото на Кирил и Методий и на техните ученици. И днес милиони хора в десетки държави имат писменост и създават култура, благодарение на българската държава и на тези велики книжовници. Защото, както пише пак Вазов: " че и ний сме дали нещо на светът и вси Словене книги да четът; и кога му викат: "Българину!" бесно, той да се гордее с това име честно." Честит празник, българи!“

 

Facebook, Слави Трифонов

 

„Днес е 24 май.
„Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност“.


Всяка нация или народ имат някой по-специфичен и характерен празник. Празник, който е зареден с особена енергия и съдбоносно е свързан с историята на тази нация или народ.


За нас, българите, такъв празник е 24 май. Това е един от най-обичаните и емблематични наши празници. А и не само наши.


Със създаването на кирилицата, ние българите, доказваме, че сме значим просветен и културен фактор, както в Европа, така и в света. Така, освен че легитимираме себе си по безспорен и авторитетен начин, ние даваме нещо и на света. Буквално! Една духовна и книжовна свобода, каквато днес все по-малко можем да извоюваме.


Нашата азбука e може би най-силното интeлeктуaлнo и духoвнo oръжиe зa caмocъхрaнeниe нa бългaрcкaтa нaрoднocтнa идeнтичнocт, както и на cлaвянcките народи. А от празник на учениците, учителите, и народната просвета и култура, честването на Кирилицата се извисява до празник на непобедимия дух на нашата нация.


Затова днес нека с ръка на сърцето всички да заепеем химна на Стоян Михайловски и Панайот Пипков: “Върви, народе възродени, към светли бъднини върви!”


Честит 24 май!
Има такъв народ!
Има такъв език!
Има такава азбука!
Има такава култура!“, пишат в официалната Фейсбук страница на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“.

 

Facebook, Има такъв народ

 

„Днес е денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура. На славянската книжовност. Днес е денят, в който трябва да сме горди с миналото си и уверени в бъдещето си.
Честит празник.“

 

Facebook, Васил Божков

 

Празнуваме заедно с Вас! Честит Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност! Това написаха от посолството на САЩ у нас. Посланик Херо Мустафа не изневери на стила си и отново поздрави българите на майчиния ни език. „И днес празнуваме с нашите приятели в цяла България и по света! Честит ден на Кирил и Методий!“, каза Мустафа.

 

Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова поздрави българите по случай 24 май. В обръщение пред Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" тя изразява почитта си към двамата братя, създатели на българската азбука. В изявлението си руската посланичка у нас признава приноса им за славянската култура и писменост. На български тя заяви:

 

„Скъпи приятели, извън всякакви съмнения е ролята на България за формиране и разпространение на славянската писменост, език и култура, тя е безценна и неоспорима. Прочутият руски учен Димитрий Лихачов пише: България е дала на източните славяни висшия слой на езика, полюса на духовността, обогатил е нашия език, вдъхнал му е нравствената сила и способност да възвисява мисли, понятия и представи“. С това си изказване тя оборва твърдение на Путин от 2017 година, че славянската писменост е дошла в Русия от македонските земи. То бе изречено от руския президент през 2017 година по време на приветствие на македонския му колега Георге Иванов.“


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама