НОВИНИ


Доц. Донев към министър Минеков: Новият закон за киното съдържа откровени престъпления

2 4738 26.05.2021
Доц. Донев към министър Минеков: Новият закон за киното съдържа откровени престъпления
Евроком

Филмовият експерт доц. Александър Донев изпрати писмо до министъра на културата проф. Велислав Минеков за Закона за филмовата индустрия (ЗФИ), който беше приет и публикуван на 2 март 2021 г. Новият закон за киното съдържа откровени престъпления, се казва в писмото.


"Досега бяха обявени две подобни процедури, по които освен публикации в медиите съм давал писмени становища с коментари, бележки и предложения. Казвам „обявени“, а не „проведени“, защото на практика в нито един случай не беше осъществено каквото и да е било реално „обсъждане“ или, ако евентуално е имало такова, то със сигурност не е било „обществено“. Нищо засега не ме кара да мисля, че настоящото административно мероприятие ще има различен резултат", казва доц. Донев в писмото си.

 

"Актуалното обсъждане е още по-важно, защото самият Закон за изменение и допълнение на ЗФИ беше разработван и приет с поредица нарушения на процедурите и откровени престъпления спрямо здравия разум и българското кино. Държа да ви уведомя, че голяма част от нашата филмова общност прие с дълбоко разочарование мълчаливия отказ на президента Румен Радев да се възползва от правото си на вето по определени откровено лобистки текстове в този вече приет, макар и все още недействащ закон", пише още той.

 

"Жана Караиванова е най-малкият проблем на българското кино, проблем са тези, които са я назначили. Това е изключително самотна работа, ако наистина искаш да направиш нещо за българското кино", коментира филмовият експерт доц. Александър Донев в ефира на "Честно казано с Люба Кулезич" по Евроком относно искането на 300 кинематографисти за оставката на директора на Националния филмов център Жана Караиванова.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама