НОВИНИ


Съдът решава за ареста на ”Медузите"

1 5041 03.04.2010
Съдът решава за ареста на ”Медузите"

Варненският окръжен съд днес ще гледа мерките за неотклонение на задържаните при операция “Медузите”, която се проведе на 31 март 2010 г.



Пред магистратите ще застанат председателят на ОбС – Варна, Борислав Гуцанов, управителят на “Градски транспорт” ЕАД – Пенчо Пенчев, бизнесменът Даниел Славов - Дънката и главният счетоводител на “Градски транспорт” ЕАД – Йоана Димова – Йорданова.

Продължава издирването на петия заподозрян от операция "Медузи". Той е холандски гражданин, пребиваващ от години във Варна. Обявен е за общодържавно издирване у нас, има издадена и Европейска заповед за задържането му.

На задържаните са повдигнати шест обвинения - за създаване и ръководене на престъпна група от лица, заемащи отговорно служебно положение и нанесли значителни вредни последици, за умишлена безстопанственост, за длъжностни присвоявания в особено големи размери, за сключване на неизгодни сделки, за подбуждане към лъжесвидетелстване и за съставяне на неистински официални документи от длъжностни лица.

Тези обвинения са работни и могат да нараснат, коментира в сряда пред журналисти областният прокурор на Варна Владимир Чавдаров. Той допълни, че от домовете и офисите на арестуваните са иззети множество договори, счетоводни документи и компютри.

Сделките са три и са сключени от “Градски транспорт” ЕАД - Варна, чийто едноличен собственик е Община Варна, за доставка на рециклирани автобуси от Франция и Германия. Те са реализирани в периода 2003 г., 2005 г., 2007 г. и са извършени в грубо нарушение на Закона за обществените поръчки.

Предстои изготвянето на съдебно-следствени поръчки, чрез които да се съберат допълнителни данни за извършените престъпления. Според разследващите задържаните са отклонявали средства за около 2 млн. евро и са съставяли документи с невярно съдържание.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама