СВЯТ


СЗО: Търсенето на произхода на коронавируса е „отровено от политиката“

0 3627 29.05.2021
СЗО: Търсенето на произхода на коронавируса е „отровено от политиката“
БГНЕС

Директорът на програмата за извънредни ситуации на Световната здравна организация Майкъл Райън призова за разделяне на науката от политиката при търсене на произхода на коронавируса.


„Целият този процес е отровен от политиката. И ако очаквате учените да си свършат работата, да си сътрудничат и в крайна сметка да получите отговорите, които искате,  трябва да го правите с презумпция за невинност. За да бъде открит произходът на вируса, за да можем всички да разберем как да предотвратим това да се случи отново в бъдеще. Затова бихме искали това да се прави в деполитизирана среда, където във фокуса са науката и здравето, а не политическите обвинения“, каза той по повод на публикации в различни медии, които според него не се основават на доказателства и смущават работата на учените.

 

Тази седмица американският президент Джо Байдън разпореди ново разследване за произхода на коронавируса, а Китай отново обвини Съединените щати в политизиране на въпроса.

 

Освен това от Пекин определиха като „пълна лъжа“ информацията на „Уолстрийт джърнъл“, че още през ноември 2019 г. сътрудници на лабораторията в Ухан са били в болница със симптоми на коронавирус.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама