ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 25 септември

0 4984 24.09.2007
Пресата на 25 септември

Вестниците пишат за това как учителите натириха синдикатите си; за есенния сезон на пазарлъка за постове; за граждани, които съдят Станишев; за доктор, криещ ранен бандит в детско отделение.


Учителите натириха синдикатите си, оповестява Дневен Труд. 

Протестиращите учители от София се отказаха от синдикатите си и поискаха да преговарят за бъдещето си директно с просветното министерство. Във вторник те ще излъчат работна група, която да води разговорите за постигане на споразумение с министър Даниел Вълчев. Според педагозите профсъюзите не реагирали адекватно на ситуацията. Без да се притесняват повечето учители от столичното 105-о училище признаха, че ще стачкуват, докато приключат ремонтите на техните сгради. Заради забавяне на общинските конкурси, т.г. в повечето учебни заведения още има майстори. Те имали работа още 3 дни, до седмица. Много от преподавателите не скриха, че не могат да си позволят дълго да стачкуват, защото имали банкови заеми и трябва да ги изплащат.

Децата тръгнаха на работа, добавя по темата Дума.

Над 60 на сто от училищата в страната излязоха в ефективна стачка В първия ден от ефективните учителски протести родителите в Русе бяха принудени да вземат на работа със себе си и децата си. За това алармира вчера кметът на града Божидар Йотов, който сам се убедил, че малчуганите масово са връщани от детските градини заради стачката. Кметът обясни, че ефективният протест в русенските училища и забавачките е създал значителни неприятности на родителите. Появи се напрежение и започнаха да постъпват жалби в общинската администрация, уточни Йотов. Според синдикатите вчера са стачкували около 61 на сто от учебните заведения. В протеста са се включили 90 на сто от работещите в сектора в Бургас, 72 на сто, или 276 училища и детски градини в София, и 70 на сто от Пловдивска област. Средно за страната в стачката е обхванала 72 на сто от заетите в сектора.

Заплатите могат да се вдигнат само от икономии, цитира Дума министри.

Заплатите на учителите могат да се увеличат само от икономии, но за това може да се говори, след като се види какво е изпълнението на бюджета за деветте месеца на годината. Това съобщи министърът на образованието и науката Даниел Вълчев вчера. Просветният министър уточни, че е получил указания лично от премиера да се направят много точни разчети, но това не може да стане в рамките на една-две седмици, и то преди да се види бюджетът за изпълнението на деветте месеца. Министерството на образованието и науката няма резерви за цялата образователна система, защото бюджетът на ведомството дава една десета от средствата, а останалите девет десети са от бюджета на общините, подчерта Вълчев. Той заяви, че ако има резерв в системата, той ще бъде даден за заплати. Междувременно лидерката на СБУ Янка Такева заяви, че икономиите в системата на образованието са за около 200 млн. лева. ВЪлчев уточни, че ако стачката продължи три-четири дни всяко училище би могло да преструктурира учебния процес и да навакса. В против случай ще трябва да се намалят ваканциите.

Блъскаме още 33 г. за еврозаплати, установява Стандарт.

Кога ще ги стигнем европейците по заплати? Най-рано през 2040 г., отговориха от Световната банка. И то само при условие, че работим като стахановци двойно по-яко от сега. От 2002 г. насам производителността на труда у нас се повишава само с 2% годишно. Ако искаме да догоним европейските доходи, ръстът трябва да бъде 5%. В противен случай българите ще получават една трета от парите на европейците, както е в момента, обясни Сату Кахконен, която е сред авторките на доклада. Внимавайте заплатите да не изпреварват производителността, защото това ще предизвика висока инфлация, предупредиха още от Световната банка. Оттам отчитат, че населението в трудоспособна възраст намалява с 40-50 хил. годишно. Затова не си играйте с образованието, а инвестирайте в развитието на младите, съветват от Вашингтон.

Морски общини се надуха 3 пъти, пише 24 часа. 

Избирателните списъци в някои морски общини застрашително са набъбнали от последния местен вот през 2003 год., показва проверка на “24 часа”. Тя бе направена след признанието на премиера Станишев, че един глас от морето стигнал няколкостотин лева. В община Несебър избирателите са скочили почти тройно. Преди 4 години имащите право да избират кмет там били 5750, а сега са 17 201. От 611 в Царево станали над 7 700. Най-много правоимащи да пуснат бюлетина са се появили в Карнобат. В списъците за вота на 28 октомври са се включили 24 630 души, а преди 4 години били едва 2051.

Властта открива есенния сезон на пазарлъка за постове, съобщава Дневник.

Четири дни преди да изтече крайният срок, в който парламентът трябва да определи своите представители в новия постоянно действащ Висш съдебен съвет (ВСС), управляващите тепърва започват да обсъждат как да разпределят 11-членната си квота в органа. Тази седмица се очаква представители на мнозинството да обсъдят назначенията както в съвета, така и в други институции, където от месеци има овакантени постове, научи "Дневник" от депутати от управляващата коалиция. Народни представители отсега направиха уговорка, че надали ще могат да спазят срока 28 септември. Отлагането обаче можело и да се проточи, тъй като партиите в управляващата коалиция - БСП, НДСВ и ДПС, още не знаели с колко места ще разполагат и не обсъждали имена. По разпределението на квотата вероятно ще има тежки спорове, прогнозираха депутати.

Българската партийна система е куха пирамида, анализира в Монитор социологът Антоний Гълъбов.

В навечерието на решителните местни избори общественото внимание отново бе съсредоточено върху избора на кмет в големите градове. Това е разбираемо, тъй като в тях е съсредоточена съществена част от човешкия и икономически потенциал на страната. Но, скоростта с която се движи една колона зависи не от първите, а от онези, които вървят накрая. Затова, колкото и съществено да е развитието на големите общини, перспективите на България ще продължат да зависят от това с какви темпове се променя качеството на живота в по-малките населени места. Политическите трансформации започнаха от големите градове. В началото на 90-те години средните и малки по размер общини продължаваха да живеят като на кино, очаквайки, че филмът ще приключи сравнително бързо и ще могат да се завърнат към обичайния си ритъм на живот. Възстановяването на собствеността върху земята бе първият съществен трус който размести обществените пластове. Затова в периода 1994 - 1996 година, мнозина смятаха, че предишното състояние ще се възстанови. Всъщност, едва през 1997 година промените обхванаха цялата страната и стана ясно, че главният филм все още не е започнал. Това е и една от причините за полярните оценки за управлението на страната до 2001 година. През цялото това време, местната власт бе възприемана като естествен придатък на държавното управление. Местните избори през 1995 година, показаха че обществената подкрепа за реформи е концентрирана в големите населени места, докато в останалата част от страна, реформите се възприемат по-скоро като публично прикритие за лично облагодетелстване. Управлението на БСП прие законите за местно самоуправление и териториално деление, но не и закона за държавната и общинска собственост. Правомощията на местната власт останаха само формално пожелание. Беше напълно очевидно, че основният властови ресурс е концентриран в изпълнителната власт и общините могат да разчитат на някаква подкрепа, само ако на власт е същата политическа сила, която управлява страната.

20 граждани съдят Станишев, четем в Новинар. 

20 иска за обезщетение за неимуществени и морални вреди срещу премиера Сергей Станишев са внесени в Софийския районен съд, обявиха от неправителствената организация "Справедливост". Поводът е изказване на министър-председателя пред журналисти, което гласи: "Кой нормален човек извън политическия елит го вълнува темата с досиетата?". Адвокатът Иван Груйкин обясни, че думите на премиера засягат честта и достойнството на всички граждани, интересуващи се от темата. От "Справедливост" искат по 10 000 лв. обезщетение от премиера. Организацията, която иска и импийчмънт на президента Първанов заради принадлежността му към структурите на ДС, е събрала досега 38 подписа от депутатите, което е 25 процента от необходимите гласове.

Брюксел съди България заради "Натура 2000", известява Новинар.

Брюксел може да заведе дело срещу България заради недостатъчния брой на определени защитени зони по екомрежата "Натура 2000". Европейската комисия (ЕК) не е доволна от списъка, представен от България, и може да стане нетърпелива, ако в много скоро време не получи допълнителни зони, заяви Андраш Еметер от главна дирекция Околна среда на ЕК. Крайният срок за представяне на списъка беше 1 януари 2007 г., а България закъсня и изпрати списъка си едва през март. Близо 20 на сто от териториите на старите страни членки са включени в "Натура 2000". За България този процент е едва 11-12 по директивата за опазване на птиците и 13 процента по директивата за местообиталищата.

Европа бави “Белене”, твърди Стандарт.

Европа отлага очакваното разрешение за строежа на АЕЦ "Белене". Европейската комисия може да забави отговора си по проекта. Това изненадващо заяви Феран Тараделас, говорител на комисаря по енергетика Андрис Пиебалгс. Според Тараделас причината е по-обстойното проучване, което Евросъюзът ще направи на ядрения проект. Европа ще гледа под лупа плана за действие на руската "Атомстройекспорт" по строежа на "Белене", защото има съмнения към руската технология, коментираха експерти. В строителството на централата ще бъдат използвани за първи път усъвършенстван тип руски ядрен реактор. Отговорът, който ще дадем, може да послужи в бъдеще за други страни, обясни Тараделас.

Самосвал погреба петима, шокира Стандарт.

Зверска верижна катастрофа почерни Пиринския край. Самосвал убиец погреба петима на място, а други 10 прати в болница. Сред тежко пострадалите в болница берат душа две момченца. Кървавият инцидент стана край благоевградското село Градево. Самосвалът убиец, натоварен с над 20 тона пясък, камъни и чакъл, се спускал от местността Баба Цвета към селото. Движел се с превишена скорост. Изведнъж заради огромния товар и скоростта спирачките му отказали. Камионът буквално премазал движещият се пред него фиат. На място в него издъхнали шофьорът и 6-годишно момиченце. Секунди по-късно машината се натресла в последователно движещите се пред нея "Ауди" и "Фиат Браво". Накрая помляла жълто пежо със софийска регистрация. От удара колата се залепила със страшна сила в друг самосвал и било смачкано до неузнаваемост.

Доктор крие ранен бандит в детско отделение, разкрива мистерията Новинар.

Лекарят от отделението по травматология в "Пирогов" д-р Атанас Кацарчев ще бъде съден заради това, че се е опитал да вкара нелегално в детското отделение на института криминално проявения Валентин Янев от Горубляне, който бил прострелян в бедрото и ръката. Това съобщиха вчера от Софийската районна прокуратура, където са заведени две предварителни производства по случая. Едното е срещу д-р Кацарчев заради това, че е престъпил служебните си задължения. Наказанието за това деяние е лишаване от свобода до една година или пробация. Янев пък ще бъде съден за хулиганство, тъй като се държал грубо с полицаите и ги псувал, докато опитвали да го задържат. Ицидентът станал в събота около 20,30 часа, когато Янев, придружен от свой приятел, потърсил помощта на д-р Кацарчев. Лекарят се опитал да вкара криминално проявения в в детската шокова зала, където спешно да го оперира, но бил възпрепятстван от колегите си. Докторът не се отказал и завел пациента си в рентгенологията, но и там се натъкнал на отпора на колегите си.

Затворници крият дрога в орехи, разучил е Монитор.

Затворниците стават все по - изобретателни в опитите си да вкарат наркотици в килиите. Дрогата в местата за лишаване от свобода вече влиза с помощта на орехи. За целта се вади ядката, а черупките се лепят със силикон. Това обяви вчера директорът на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" главен комисар Петър Василев по време на Втората международна конференция за предоставяне на здравни услуги на лишените от свобода. Наркотиците влизат зад високите стени на българските затвори с колетни пратки. Богатите баровци си поръчват кокаин, бедните я карат на марихуана. Зад решетките се разпространява най-често хероин. Една шеста от наркозависимите употребяват венозни наркотични вещества. Като втори начин за доставка са свижданията с близки на затворниците. През 2003 година в затворите е имало една 500 души, зависими от наркотици, а сега техният брой е 1342, каза Петър Василев. Повечето от тях идват от големите градове, а най-често употребяваният наркотик в местата за лишаване от свобода е хероинът. Според Василев причина за нарастването на наркозависимите затворници е липсата на трудова заетост и ангажиране на свободното време на лишените от свобода.

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама