НАРОДЕН ГЛАС


Кадиев за продадената фирма на шефа на НАП: Това не са дребни неща

6 10545 01.06.2021
Кадиев за продадената фирма на шефа на НАП: Това не са дребни неща
Георги Кадиев БГНЕС

Георги Кадиев вчера поиска оставката на новия шеф на НАП Румен Спецов, защото ситуацията около дълговете на продадената преди години фирма на Спецов е притеснителна. Фирмата е продадена през 2016, а сега дължи на НАП 1,5 млн.лв. Кадиев настоява да се направи проверка за фактите около ревизията на фирмата, докато Спецов е бил неин управител и собственик на дружеството, а после продава дяловете на фирмата си на малоимотно лице с криминално минало.


В официален отговор от НАП се посочва, че Спецов придобива фирмата след напускане на НАП през 2015, а до момента на продажбата и през 2016 фирмата не е имала задължения към фиска.


А новият финансов министър препрати репортерите по темата към новия собственик на компанията.

 

„На сайта на НАП има публичен регистър, където всеки от нас може да провери кога е връчено съобщението за ревизионен акт на съответната фирма, когато лицето не може да  бъде намерено на адрес. Аз намерих това съобщение, което е от 17 юни 2016 година – тоест началото на ревизията би трябвало да бъде около 6 месеца преди това“, коментира темата пред БНР Георги Кадиев, лидер на “Нормална държава”, бивш заместник-министър на финансите.


„Г-н Спецов продава фирмата си два месеца преди ревизионния акт, от което следва, че той е бил вече получил съобщението на НАП за започването на ревизията“, твърди Георги Кадиев.


"Този мой коментар не засяга фалита на фирма, всяка една фирма може да фалира, коментарът ми е заради продажбата на дяловете. И това, което НАП и Министерство на финансите трябва да кажат, е - първо: датата на стартиране на ревизията, второ: кой е получил заповедта за ревизията, най-вероятно това е Спецов, след това да кажат датата на ревизионния доклад и кой го е получил. Дали вече е била извършена продажбата на дяловете или е било около датата на продажбата им...", каза още в "Преди всички" Георги Кадиев.


"Защото всичко това демотивира служителите на НАП, това не са дребни неща. То е очевидно, че фирмата е продадена, за да се избегне плащане на данъчни задължения и въпросът е кой е човекът, който е виновен, за да се стигне до тази ситуация", заяви Кадиев.


По думите на Кадиев отговорността е само морална, защото законът не забранява да продавате дялове на фирма, която има данъчни задължения - няма наказуемо престъпление, може да има престъпление в дейността на фирмата, това ние не знаем", посочи Кадиев.


"Но за мен това е петно за служител на НАП", смята още лидерът на “Нормална държава".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама