ПОЛИТИКА


Стефан Тафров: Борисов последователно защитаваше руските стратегически интереси в България

28 7049 01.06.2021
Стефан Тафров: Борисов последователно защитаваше руските стратегически интереси в България
Стефан Тафров БГНЕС

„Демократична България“ има много подробно разработена програма за отношенията между България и Северна Македония, тъй като това е много важен съсед за България. Важно е да се преодолее сегашната криза в нашите отношения. Ако не се преодолее, от това печелят регионални фактори. Например Русия и нейният съюзник на Балканите – Сърбия, а не България“. Това заяви в студиото на ФАКТИ Стефан Тафров, кандидат за народен представител от „Демократична България“ с дългогодишен дипломатически опит.


„Ние разработихме една подробна програма, в която говорим, както съвсем правилно казахте, за пътна карта. В нея има такива неща като създаване на канон от празници, които честваме. Да се знае как честваме Гоце Делчев, а не да има спиране на границата на български дейци, представители и т.н. Войнишките паметници също, ревизия на учебниците по история – изваждане от тях на всички лъжи за историята. Да имаме и съвместни заседания на правителствата, на парламентите, за да можем да работим съвсем конкретно. Разбира се, подобряване на инфраструктурата. Това е нещо, по което и двете страни търпят упреци, тъй като е много трудно в момента да се пътува между България и Северна Македония“, заяви още Тафров по темата.

 

В контекста на герберските оплаквания от българското служебно правителство, ръководено от ген. Стефан Янев, представителят на „Демократична България“ бе категоричен, че служебният кабинет действа в рамките на правомощията, дадени му от Конституцията на Република България. Освен това, Стефан Тафров определи служебното правителство като „инициативно“, но, по думите му, тепърва ще се види какво ще е съдържанието на тази иницативност.

 

Според него, ако имахме работеща правосъдна система, е нямало да се налага служебният вътрешен министър Бойко Рашков да върши част от нещата, които върши в момента. В този смисъл бившият дипломат окачестви системата на правосъдието у нас като „парализирана“ и добави: „Когато тя е парализирана, когато тя всъщност се използва като бухалка на предишната власт на Бойко Борисов, това, разбира се, предизвиква някакви компенсаторни ефекти в първия възможен момент, за да се хвърли поне някаква светлина върху истинските процеси в държавата. Тази същата власт (б.р. визира се прокуратурата, която е част от съдебната власт) така и не откри коя е Мата Хари, кой е дал тези кюлчета, тези пачки пари“. Стефан Тафров бе категоричен, че в нито една от страните, в които той е работил за България като дипломат, тези документирани компромати не могат да останат без последствия.

 

„Всъщност те не се отричат от Бойко Борисов. Той призна, че една прекрасна жена е дошла. Какво е това?“, запита представителят на „Демократична България“.

„То не е точно тоталитарна власт. Това е един опит за създаване на авторитарна власт, на власт, в която няма алтернативи, в която има само фасадна демокрация“, охарактеризира Тафров годините, в които Бойко Борисов бе начело на изпълнителната власт в България.

 

„Цялата тази сценка, която ни разиграва Бойко Борисов като жертва, не може да убеди никого. Той се чувства онеправдан в момента, в който не може повече да си служи с институциите като бухалки за укрепване на своята лична власт. Това е неговият проблем, а не че някой нещо е посегнал върху него, защото никой нищо не му е направил до този момент. Вероятно ще си бъде и депутат. Той сравнява сегашните времена с 1944 г., ама тогава изчезваха хора, тогава се забраняваха партии и т.н. Нека да не светотатстваме с жертвите на комунизма, защото това е действително твърде мерско“.

 

За това, че Бойко Борисов изведнъж стана „борец“ срещу руското влияние в България, Стефан Тафров отчете следното: „Той последователно защитаваше руските стратегически интереси в България“.

 

„Той реши да „възседне коня“ на антикомунизма, което е много странно от един не само бивш член на БКП, а и бивш телохранител на Тодор Живков, да ме прощавате“, допълни представителят на „Демократична България“.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама