НОВИНИ


Викове „Оставка“ по коридорите на Съдебната палата. Протестиращите са пред кабинета на Гешев

22 12541 02.06.2021
Викове „Оставка“ по коридорите на Съдебната палата. Протестиращите са пред кабинета на Гешев
БГНЕС

Викове „Оставка“ огласиха коридорите на Съдебната палата. Протестиращите влязоха в сградата и се отправиха към кабинета на Иван Гешев. Според недоволните главния прокурор е вътре и провежда срещи и с новите началници на ДАНС и ГДБОП. Преди да нахлуят облепиха сградата с листовки „Мутро, вън!“. „Главният прокурор наруши закона и днес искаме да се срещнем с него“, настояват те, но от охранителна полиция не ги допускат.


„Продължаваме с протестите. Ще стоим толкова, колкото е необходимо! До промяната. Няма да си тръгнем от тук без оставката на Иван Гешев. Ще покажем, че гражданинът е на върха на тази държава! Герои може да има и в мирно време. Днес сме тук, за да защитим държавата в мирни времена“, заяви Росен Миленов, който преди дни организира протест пред Държавна агенция „Национална сигурност“. Тогава протестиращите извиха жива верига пред ДАНС с искане на искат указ за освобождаване на шефа на Агенцията.

 

Днес недоволстващите се опълчват срещу действията на Прокуратурата спрямо служители на МВР, както и от главния прокурор Иван Гешев. Това се случва часове, след като служебният вътрешен министър Бойко Рашков потвърди, че в министерството текат обиски и претърсвания.

 

Настояването им е за оставката на главния прокурор, защото не се занимава с разследване на злоупотребите, за които съобщават служебните министри, а се опитва да спре работата на проверяващите, назначени от служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков, да установят имало ли е подслушване на представители на опозицията преди изборите на 4-ти април. 

 

Протестиращите твърдят, че имат вътрешна информация, че вчера няколко от проверяващите са били посетени от прокурори в кабинета им, имало е унищожаване на документи, а други са били призовани. Те смятат, че двамата нови ръководители - на ГДБОП и на ДАНС, които бяха назначени наскоро, също са били привикани на разпит в държавното обвинение и са имали среща с главния прокурор. Протестиращите смятат, че това е среща, на която Гешев ги е извикал, за да ги притиска и че даже били призовани с призовки. 

 

„Гешев се е обградил с преторианската гвардия. Защо неоснователно влиза в институции като президентството“, питат хората, които успяха да влязат в сградата на Съдебната палата.

 

„Времената на мракобесието приключиха. Прокуратурата вече не може да е бухалка в ръцете на самодържец“, заяви Мая Манолова, която също е част от протеста.

 

Организаторите призовават всички български граждани да се присъединят точно в 19 часа пред сградата на Съдебната палата на традиционния протест в сряда.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама