НОВИНИ


Проф. Галунов: ГЕРБ ще губи, независимо от поведението на Слави Трифонов

4 4942 02.06.2021
Проф. Галунов: ГЕРБ ще губи, независимо от поведението на Слави Трифонов
Проф. Тодор Галунов БГНЕС

В очите на обществото стои много неестествено партията на Борисов да заговори като опозиционна сила. ГЕРБ ще губи, независимо от поведението на Слави Трифонов и „Има такъв народ“. Това прогнозира пред Българското национално радио политологът проф. Тодор Галунов.


Според него конфликтът Борисов - Радев не е затихнал и скоро няма да затихне. „Може би ще има опит да бъде представен и като конфликт между ГЕРБ и БСП“, смята той. Предпоставка за това са назначенията в служебното правителство, а и на други нива в държавата на хора от БСП и близки до тази партия.

 

Проф. Галунов обаче подчерта, че основният опонент на ГЕРБ е „Има такъв народ“, а не БСП.

 

По думите му в действията на служебния кабинет има елементи на реваншизъм, но целта му е да бъде правителство на значимите кадрови промени. Той припомни, че подготовката на изборите са основната му задача, а не назначенията.

 

„Много е къс мандатът на служебното правителство, но това, което забелязваме, е, че премиерът Стефан Янев стои в сянка, той не е централна фигура дори и в медиите, други министри са по-видими в публичното пространство“, подчерта проф. Тодор Галунов.

 

Според него за пръв път служебното правителство фокусира цялото обществено внимание и сякаш измести изборната проблематика:

 

„Повечето хора свързват служебното правителство с промяната, а не изборите на 11 юли, което не е нормално в парламентарна република. Не говори добре за българския парламентаризъм това, че от служебния кабинет се очакват сензации и ревизии“.

 

„Политиците имат място в битката за парламент, а не в кадруване в служебния кабинет“, отчете политологът и акцентира върху експертизата, която трябва да бъде основна при избора на служебни министри и кадри.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама