НОВИНИ


Гешев вика Рашков. Щял да се радва да проведат работна среща

16 3237 02.06.2021
Гешев вика Рашков. Щял да се радва да проведат работна среща

На фона на огромни скандали с подслушвания на политици, притеснения за независимостта на прокуратурата и у нас и една съвсем прясна акция на държавното обвинение посред нощ, с която бе задържан висш полицай, назначен от силовия министър Рашков да проверява същите тези твърдения за подслушвания, обвинител №1 поиска среща със служебния шеф на Министерството на вътрешните работи.


Иван Гешев изпратил писмо, в което отправя покана за провеждане на работна среща. Поканата е била отклонена поради служебен ангажимент на Рашков.

 

Главният прокурор изразява увереност, че “само с общите усилия на отделните власти, могат да бъдат постигнати желаните от българските граждани резултати, а именно ефективно противодействие на престъпността".

 

Писмото на главния прокурор до вътрешния министър завършва с думите: „считам, че традиционно добрата съвместна дейност между ПРБ и МВР в рамките на нормативно установените правомощия, ще бъде надградена и доразвита, каквито са и очакванията на българското общество“. 

 

Добрият тон обаче е под съмнение предвид събитията от снощи. Акцията на прокуратурата доведе до ареста на ръководен кадър на ГД “Национална полиция” в силовото министерство. Става дума за Ангел Папалезов, който досега е завеждал отдела за борба с трафика на културни ценности. От Специализираната прокуратура съобщиха в сряда сутринта, че той е обвинен за участие в организирана престъпна група, занимаваща се именно с такава дейност и пране на пари. Междувременно с разрешение на Специализирания наказателен съд на 1 юни е било извършено и претърсване в кабинета на Папалезов в сградата на МВР.

 

Полицаят е бил назначен в екип за проверка на информацията за злоупотреби със СРС.

Освен това Рашков посочи, че прокуратурата съвсем открито се намесва в работата на министерството. 

 

Днес говорителката на главния прокурор Сийка Милева му отговори задочно, заявявайки, че няма да коментира „неистински твърдения, изказани от политическо лице в предизборна обстановка“.

 

Сега изведнъж става ясно, че Гешев би се радвал да седне на една маса с Рашков и двамата да проведат “работна среща”. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама