НОВИНИ


Захарова: Москва чака отговори от Чехия

3 2966 02.06.2021
Захарова: Москва чака отговори от Чехия

Напрежението между Русия и Чехия по линията на шпионския скандал продължава да тлее. Говорителят на външното министерство на Москва Мария Захарова посочи, че Русия очаква отговори от чешките власти за действията на спецслужбите на Прага на територията на федерацията.


Захарова припомни, че преди чешкият вицепремиер Ян Хамачек да обяви разкритията за инцидента в чешкия склад за боеприпаси край Врбетице, страната е започнала да изтегля представители на собствените си служби от Русия, пишат от агенция ТАСС. 

 

ФрогНюз припомня, че Ян Хамачек заяви, че агенти на ГРУ са замесени във взривовете през 2014 г., а една от целите е била и българският оръжеен търговец и собственик на “ЕМКО” Емилиян Гебрев. Самият той бе отровен, а за покушението заподозрени са същите агенти на ГРУ. Имената им се свързаха и с отравянето на Сергей Скрипал с “Новичок”. 

 

Захарова е задала няколко въпроса към Прага относно действията на чешките служби на руска територия. По-специално - колко точно представители на чешките служби преди са работили на територията на Руската федерация и колко са останали. Били ли са тези лица част от служителите или става дума за вербувани граждани. Дали са работили само за Чехия, какви паспорти са използвали при влизането си на руска територия и имат ли руско гражданство и др.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама