НОВИНИ


Хиляди пред Съдебната палата искат оставката на Иван Гешев. Други още са пред вратата на кабинета му /на живо/

28 8621 02.06.2021
Хиляди пред Съдебната палата искат оставката на Иван Гешев. Други още са пред вратата на кабинета му /на живо/
Протестиращи се събират пред Съдебната палата

Хилади вече се събраха пред Съдебната палата, за да поискат оставката на главния прокурор Иван Гешев.


Протестът е организиран от „Правосъдие за всеки“, но към него се присъединиха граждани от „Демократична България“ и други недоволни от работата на прокуратурата. В самата сграда на съдебната палата има също протестиращи, които влязоха около обяд и застанаха пред вратата на Гешев на 4-я етаж. Те почти цял ден вече скандират: „Гешев е позор! Оставка и затвор“.

 

Към демонстрацията се присъедини служебният министър на културата Велислав Минеков. Той изрази притесненията си от акцията на Прокуратурата срещу висшия полицейски шеф Ангел Папалезов, с когото е имал среща преди няколко дни, уточни БНР.


Минеков не уточни темата на разговора, но тя е била във връзка с културно-историческото наследство, което е ресор на Папалезов. Според министъра полицейският началник му дал много интересни данни, които трябвало да бъдат подложени на проверка. Минеков изрази притеснения, че тази среща е довела до посдедвалите съдебни проблеми на Папалезов.


Министърът обясни, че е на протеста, защото е възмутен от действията на прокуратурата, поиска оставката на главния прокурор, когото даже нарече "истинския лидер" на политическа партия ГЕРБ. Той добави, че вялва, че правителството ще може да се противопостави на опитите да бъде посегнато на такъв бастион на държавността, какъвто е МВР и обеща, че всеки ден ще бъде на протестите, ако това се налага.


Минеков анонсира и първи сигнали до новата Европейска прокуратура, която заработи от 1 юни. Те са в резултат на ревизията, която е направил в Министерството на културата. Той не съобщи подробности, но каза, че такива може да бъдат обявени следващата седмица.

 

Протести срещу Гешев има и в други градове на страната – Пловдив и Хасково. Пловдивчани се събраха на протест пред сградата на прокуратурата в града.

Хората се организираха спонтанно в социалните мрежи и на площад "Съединение“ таза вечер имаше около 20 души, предимно от редиците на "Демократична България“.

Те поискаха оставката на обвинител номер 1 Иван Гешев, защото според тях прокуратурата действа като бухалка.

 

Причината за тяхното недоволство е операцията на прокуратурата снощи, при която беше арестуван висшият полицай Ангел Папалезов, уточни БНТ. Протестиращите тълкуват операцията като опит за сплашване на хората в службите, които проверяват сигналите за незаконното подслушване на политици.

 

 

Росен Миленов и група хора са пред вратите на Иван Гешев

Снимка: Фейсбук


.

 

Снимки: Фейсбук


.

.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама