НОВИНИ


Гълъб Донев: Няма индикации за спиране за спиране на еврофондове заради санкциите

5 3460 06.06.2021
Гълъб Донев: Няма индикации за спиране за спиране на еврофондове заради санкциите
Гълъб Донев БГНЕС

Засега няма индикации за спиране на еврофондове за България заради наложените санкции по американския закон “Магнитски”. Ние сме може би първата държава в ЕС, която започна да прилага решение по закона ”Магнитски”.


Това заяви пред БНР служебният вицепремиер и социален министър Гълъб Донев. 

 

“Това, което сме направили, е да защитим държавните предприятия, за да не се допускат никакви отношения с лицата, посочени в списъка със санкции от САЩ”, посочи още той. 

Служебният кабинет по думите му е приело решение, с което се създава постоянна работна група между МВР, НАП, ДАНС и Министерството на финансите, които да изготвят и поддържат актуален списък с всички юридически и физически лица, засегнати от американските санкции. 

 

“Важно е какво българската държава ще направи след тези публикации. Действията по този въпрос се следят доста добре от чуждите дипломати. Оценките, които дават за действията на правителството и институциите, ще повлияят и на оценките, които се дават на България”, смята още Донев.

 

Относно обвиненията на Митов, че сегашният кабинет се опитва да замени едни корупционни схеми с други, вицепремиерът заяви - всичко, което кабинетът върши още от първия ден е прозрачно и професионално да работи в интерес на българските граждани. 

Социалният министър посочи, че не са констатирани груби нарушения в дейността на ведомството. Той посочи, че служебното правителство е изготвило програма за 2.5 милиарда лева, с които да бъде подкрепен бизнесът чрез кредити приз търговски банки като държавата става гарант за тях.

 

"Тези нови мерки все още са в проектен етап. За всяка една от тези мерки ще бъде необходима нотификация от държавата пред ЕК, това ще са мерки, които да подпомогнат бизнеса и заетостта през есенния сезон".

 

Донев уточни, че за да бъдат ефективни мерките, трябва да бъдат разработени в няколко варианта, в зависимост от конкретната ситуация на развитие на пандемията.

"Досегашните мерки, прилагани от началото на пандемията, дават добър резултат по отношение на запазването на заетостта. Към днешна дата безработицата в страната е на ниско ниво, върнахме се на нима от преди Covid пандемията", посочи служебният социален министър.

 

Проблемно е намирането на пари за добавката от 50 лева на пенсиите, каза министър Донев и обясни, че тези пари не са планирани като разход в бюджета на ДОО. Той подчерта, че служебното правителство ще спази ангажимента си да дава тази добавка към пенсиите до края на мандата си.

 

"Увеличението от 5% на пенсиите няма да е еднакво за всички", обясни Донев.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама