БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Дават старт на проекта "Белене" през 2011?

2 5165 06.04.2010
Дават старт на проекта "Белене" през 2011?
Трайчо Трайков

Изграждането на АЕЦ “Белене” може да започне към 2011 година. Това ще случи, само ако бъдат изпълнени всички планове. Това каза снощи българският министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който е на посещение в САЩ, цитиран от ИТАР-ТАСС.



Трайков определи този проект като “много болезнен”. Като основна причина за това той изтъкна съществуващите проблеми, свързани с изпълнението му. Те се появиха в България във връзка с финансовата криза и се изостриха през есента на 2009 година, когато инвеститорът - германският концерн RWE, който настояваше да получи 49% от акциите на АЕЦ “Белене”, си направи “самоотвод”.

По думите на Трайков сега България “търси стратегически партньор". Той се надява в средата на април този проблем да бъде решен, каза в изказването си българския министър във вашингтонския Атлантически съвет.

Според него “ако всичко върви добре, то строителството ще започне към 2011 година, а първата си продукция централата ще даде през 2014 година”.

Припомняме, че неотдавна българският министър-председател Бойко Борисов лично посети строителната площадка на АЕЦ "Белене". Тогава той подчерта, че реализацията на този проект, който в момента представлява една огромна дупка, в която са потънали милиарди левове, може да бъде реализиран само и единствено, когато се намери реален европейски инвеститор.

Един от основните участници в проекта за изграждането на АЕЦ “Белене” е Русия. Очаква се, че тя ще финансира дейностите чрез специално създадена проектна компания и е готова да вложи за две години общо 1,9 милиарда евро. Руската страна разчита, че новият стратегически инвеститор ще й върне вложените средства, отбелязва още ИТАР-ТАСС.

Министър Трайчо Трайков бе особено предпазлив по отношение на проекта "Южен поток". В средата на март руският министър на енергетиката Сергей Шматко обяви, че Русия и България са постигнали принципно споразумение за създаването на такава компания, припомня ИТАР-ТАСС. Според Трайкив обаче, сроковете за създаване на проектна компания по газопровода “Южен поток” ще зависят от акционерите по проекта.

Тогава  Трайков изрази и увереност, че “Южен поток” няма да влезе в противоречие с проекта “Набуко”, към който България, също проявява интерес.

“Набуко” според нас пък е прекрасен проект, който среща проблеми. Но ние разчитаме, че и двата проекта ще бъдат изпълнени”, отбеляза Трайчо Трайков.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама