НОВИНИ


Стефан Гамизов за АЕЦ „Белене“: Платили сме 1,2 млрд. за реактори, които не могат да бъдат използвани

8 4401 09.06.2021
Стефан Гамизов за АЕЦ „Белене“: Платили сме 1,2 млрд. за реактори, които не могат да бъдат използвани
Стефан Гамизов

Платили сме 1,2 млрд. за реактори, които не могат да бъдат използвани. Това каза енергийният експерт Стефан Гамизов в предаването „Честно казано с Люба Кулезич“.


„Цялата група, които се напъват да построят АЕЦ „Белене“ с тия отпадни железа на руснаците, фундаментално не знаят какво са си купили. Те не са се постарали поне да разберат какво ще ги сполети с това нещо, което са напазарували. Тези хора са тотално некомпетентни, освен че са тотално корумпирани“, добави той и изрази съмнения, че министърката Теменужка Петкова е била наясно, че проектът „Белене“ е неосъществим.

 

„Експремиерът винаги ме впечатлява с неграмотните си изказвания. Балканските сравнения „ако имаш някакви реактори в килера, няма ли да направиш нещо с тях“ никак не са присъщи за ядрената енергетика. Не всеки компот в килера става за ядене. Точно такъв е случая с реакторите на АЕЦ „Белене“.

 

„Няма да ви кажа откъде съм се сдобил с този документ, защото не искам да видя поредния умрял покрай АЕЦ „Белене“, категоричен бе Гамизов.

 

„Адвокат изпраща до Теменужка Петкова документ, в който става ясно, че делото от Арбитражния съд в Женева, който реши, че българската Национална електрическа компания (НЕК) трябва да плати над половин милиард евро на руснаците, е изманипулирано. Тя прави всичко възможно този документ да не види бял свят. Този адвокат е починал 6 месеца по-късно“, разказа той.

 

„Ако вие погледнете дали България печели арбитражни дела, това никога не се случва. У нас това е бизнес за стотици милиони, който обогатява тези политици, които са на власт. Това може да се случи по този начин - ела, осъди държавата за милиарди и ми дай част от тези милиарди, а пък аз ще направя всичко възможно да ти помогна да осъдиш България“, допълни той.

 

По думите му Борисов е помагал на други страни да съдят България, за да получи част от парите.

 

В предаването Гамизов коментира и твърдението си, за което по-рано говори и пред Фрог, че Илко Желязков е управлявал енергетиката и Държавния резерв.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама