НОВИНИ


ЕС разреши свободното движение на ваксинирани

6 3135 11.06.2021
ЕС разреши свободното движение на ваксинирани
БГНЕС

Страните от ЕС са се споразумели днес да облекчат ограниченията за пътуване през лятото. Това ще позволи на напълно ваксинираните туристи да избягват тестове или карантини и ще разшири списъка на регионите, от които е безопасно да се пътува.


Постоянните представители на 27-те държави членки са одобрили изменено предложение на Европейската комисия.

 

"Държавите-членки показаха консенсус относно възстановяването на свободното движение", се казва в изявление на португалското председателство.

 

Предвижда се лицата, които са напълно ваксинирани (14 дни след последната доза), да могат да пътуват свободно от една държава в друга.

 

Рестрикциите за другите пътуващи трябва да се основават на степента, в която Ковид-19 е под контрол в съответната държава на произход.

 

Освен това властите на ЕС ще разширят списъка на безопасните за посещение региони на общността.

 

От средата на юни поетапно ще бъде пусната в действие системата на ЕС за сертификати за ваксинация, която ще възстанови свободата на движение в общността. Очаква се системата за зелен пропуск да заработи напълно до 1 юли, когато в повечето страни от ЕС започва ваканционният сезон.

 

В началото на май Европейската комисия за първи път от началото на пандемията препоръча на страните от Европейския съюз да облекчат ограниченията за влизане и да разрешат влизане на чуждестранни туристи, които са ваксинирани срещу коронавирус с лекарства, сертифицирани от Европейската агенция по лекарствата.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама