НОВИНИ


Поптодорова: ”Магнитски” е като камъче във водата. Трябва да започнем от записите, подръка са ни

9 4616 11.06.2021
Поптодорова: ”Магнитски” е като камъче във водата. Трябва да започнем от записите, подръка са ни
Елена Поптодорова

Законът ”Магнитски” ни раздруса, слава Богу. Казват ни, че не сме си свършили работата. Очевидно разбираме само от резки действия. Това има ефекта на камъчето във водата - тези концентрични кръгове ще вървят дълго време. Единственият верен ход е незабавно, последователно и повсеместно разследване на всички тези случаи, за които знаем. Предлагам да тръгнем от записите - подръка са ни. Те не са градска легенда. А ако съвсем закъсаме по тая линия на разследване, ще ни помогнат по линията на националното сътрудничество.


Това заяви в ефира на btV Елена Поптодорова, бивш посланик на България в САЩ.

По думите й е дошъл моментът, в който страната ни може да докаже, че пирема сериозно признаците за злоупотреба с власт и публични средства. Разследвания трябва да има в напречен разрез, а техен обект трябва да бъдат и действията на руските служби на територията на ЕС.

 

ФрогНюз припомня, че наскоро Чехия направи разкрития за връзката на агенти на ГРУ с взривените складове край Врбетице през 2014 г. Същите агенти са били засечени и у нас и са сочени за извършители на покушението срещу оръжейния търговец Емилиян Гебрев. Оказа се, че има връзка и с взривовете, станали у нас преди години.

 

"Има въпросителни около взривовете у нас. Дали става дума за подривни действия? Прокуратурата чак сега търси виновни. А 2012 г.? Тогава имаше загубени човешки животи. Това се архивира някъде като "природно бедствие". Има отказ от разследване на точно такива действия най-вече от страна на руското военно разузнаване. Балканите са много важен подстъп за Русия. Ние сме мека зона, слабо звено. Податливи сме, включително и поради корупционни влечения", посочи Елена Поптодорова.

 

В контекста на инцидента с военния пилот майор Валентин Терзиев, загинал преди дни по време на военно обучение край Шабла, Поптодорова посочи - летателните часове са малко, а базата - стара.

 

"Пари за гориво няма. Как да се осъществяват летателните часове, когато не могат да покрият един задължителен минимум? Милиарди са изтекли в една тройна енергийна яма, има неплатени данъци, включително от една голяма руска компания - "Лукойл". Ако тези пари отидат за укрепването на българската отбрана, държавата ни няма да е в това състояние", посочи Поптодорова.

 

По думите й до тук се е стигнало най-вече поради липса на дългосрочна стратегия и планиране.

 

"Последната капка при инцидента с майор Терзиев бе, че стана ясно, че нямаме с какви съоръжения да извършим издирването на пилота. Драмата е дългогодишна и тежка. Постоянно получаваме статистики на кое точно последно място сме. България драматично е изостанала. Не може да се случи всичко, за което се говори с такива платформи - най-новото е от 80-те г. на миналия век. Проста аритметика - 40 години са остарели", обясни Поптодорова.

 

Според нея страната ни се движи по "латентна линия, която се опитва да задържи инерцията от миналото". Това е и причината все още армията да лети на МиГ.

"Има упорство срещу това рязко и еднозначно България да премине и в технологичната зона на НАТО. Помните драмите покрай избора на Ф-16", припомни Поптодорова.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама