ПОЛИТИКА


”Медиана”: ГЕРБ остават втори, а Гешев трябва да си ходи

51 19161 16.06.2021
”Медиана”: ГЕРБ остават втори, а Гешев трябва да си ходи

ГЕРБ се сриват до втора политическа сила, патриотите прескачат 4-процентовата бариера, а следващият парламент се оказва със седем партии. Междувременно 50% от хората смятат, че главният прокурор Иван Гешев трябва да бъде сменен, 62% са разочаровани от управлението на ГЕРБ, а самият Бойко Борисов е смятан за добър политик от едва 26%.


Това показва последното проучване на социологическата агенция “Медиана”. Тези данни идват на фона на предизборната кампания, която тече преди извънредния вот на 11 юли и куп скандали, съпътствали управлението на ГЕРБ и Борисов. Последната порция дойде с американските санкции по закона “Магнитски”, които за пореден път лепнаха черно петно върху България и наостриха западните уши и очи. Служебното правителство на Стефан Янев пък продължава да рови и да вади скелетите от гардероба на предишното управление. 

 

Изходът от предстоящите избори не е съвсем ясен, а данните, които социологическите агенции се приемат с едно наум. Въпреки това обаче всичко показва спад в доверието към ГЕРБ. Според “Медиана” Борисовата партия ще стане втора в следващия парламент. Първи ще се наредят “Има такъв народ”, а БСП ще се останат трети - печалното място за левицата бе отредено от избирателите на 4 април. 

 

4-процентовата бариера прескачат обаче и патриотите - новата коалиция, станала факт след широката прегръдка на Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Веселин Марешки печели 5.1% от гласовете на избирателите според “Медиана”. 

 

Така парламентът се очертава от 7 партии. ИТН печелят 24% от вота, ГЕРБ - 21.4%, БСП - 21.3%. Впечатление прави разликата в позициите на ДПС и “Демократична България”, които според “Медиана” остават пети. Според други социологически агенции е точно обратното и формацията на Мустафа Карадайъ се нарежда след “Демократична България”. “Изправи се! Мутри вън!” печелят близо 7% от вота на избирателите. 

56% от всички анкетирани от “Медиана” лица настояват да има ново управление без участие на ГЕРБ. Едва 18% искат Борисов и депутатите му да се върнат във властта. 32% обаче са на мнение, че това е напълно възможно. Мнозинството обаче е по-скоро скептично - 38% смятат, че ерата “Борисов” е приключила. 

 

45% смятат, че действията на служебното правителство на ген. Стефан Янев вдъхват доверие. За сравнение - доверие към кабинета на Борисов имат едва 18%. На фона на това разочарованието спрямо ГЕРБ е голямо - 62%. Разочаровани от служебното правителство са едва 27%.

 

Още нещо прави впечатление - рейтингът на Борисов продължава да се срива. В момента едва 26% смятат, че той е добър политик. Преди него са четири личности от политическия живот в страната - първи се нарежда Румен Радев с 56% положителна оценка. Втора е Мая Манолова, а трети - Слави Трифонов с 29%. 

 

Независимо от летния сезон, може да се очаква повишаване на изборната активност. Данните показват значително повишаване на декларативната готовност да се участва в изборите. Можем да очакваме приблизително 3.5 – 3.6 млн. избиратели пред урните. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама