АРТ ДЖУНГЛА


Археолози със сензационни разкрития в Родопите

14 11390 08.04.2010
Археолози със сензационни разкрития в Родопите
Проф. Овчаров пред скалния релеф

National Geographic и Discovery пращат екипи в Родопите, за да документират уникална находка на български и гръцки археолози. От вчера за историческата наука възкръсна древно скално светилище на персийския бог Митра, което ще се проучва от специалисти на България и Гърция.



Сензационният обект се намира на 6 км. от нашата граница, но е на територията на Република Гърция и е в непосредствена близост до Златоград.

Култовият паметник е разположен на висок около 100 м. скален масив. В основата му има пещера, която древните са превърнали в светилище, пред чийто вход е изсечена фигурата на бога Митра, висока 1,20 м., един от най-почитаните богове до приемането на Християнството.

Персийският бог е пресъздаден в класическа поза – сграбчил бик, който ще бъде пренесен в жертва на боговете, разказва за Frognews.bg археологът проф. Николай Овчаров, който участва в експедицията от българска страна . Под основната фигура са изсечени сцени от живота на бог Митра.


Митра, изсечен в цял ръст, със сцени от живота му

Светилището е открито от проф. Богдан Филов през 1915 г., когато се е намирало в български земи, непосредствено до село Златоградски минерални бани, сега Термес. По-късно обаче мегалитният паметник остава забравен почти век за историческата наука. Години наред изследването му е било блокирано, защото районът е граничен и по време на Студената война е бил непрестъпен. Сега тепърва предстои проучването, реставрирането и социализирането на паметника.

Проф. Николай Овчаров е категоричен, че през 3-4 век Митра става изключително почитано божество в пределите на Римската империя, която включва и нашите земи. Митра се е приемал като закрилник на легионерите, но вярванията, свързани с него били много демократични и затова стават по-популярни от настъпващото християнство. Митрианската религия позволявала не само мъже и войни, но и жени и роби да я изповядват.

Митра е бог на скалата и камъка, и вероятно точно тази особеност се е оказала важна за спечелването на местните тракийски племена, които също почитали камъка и издигали мегалитни паметници, казва проф. Овчаров. Според него до сега светилища на Митра по нашите земи са откривани край Сердика, Стара Загора и Плевен, но за пръв път такава находка става факт в Родопите.

Археологът обясни още, че само до преди няколко дни светилището е било скрито от природата, обрасло в дървета, треви и коренища. Сега вече е разчистено, а българските и гръцките изследователи се надяват в най-скоро време да стартира съвместен проект, който да проучи уникалния паметник, както и други култови места, известни в преданията на местните.

До светилището на бога Митра бликат топли – 54-градусови, минерални извори, а отстоянието им само на 3-4 км от новия път Златоград- Ксанти, ще превърне местността в туристическа атракция, казват от кметството в Златоград.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама