НОВИНИ


Проф. Спасов иска целия СУ зад гърба си срещу Кацаров

11 6200 17.06.2021
Проф. Спасов иска целия СУ зад гърба си срещу Кацаров
проф. Любомир Спасов

Бившият директор на правителствената болница “Лозенец” проф. Любомир Спасов поискал цялата академична общност в Алма матер да застане зад гърба му срещу действията на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Всичко това се е случило на извънредно заседание на Академичния съвет, провело се ден след като Кацаров съобщи за схемите с незаконните трансплантации, довели до отстраняването на Спасов.


Доскорошният директор на “Лозенец” е зам.-декан на Медицинския факултет в СУ. Заедно с декана - доц. Дориана Асенова са отговорили пред Академичния съвет на всяко едно обвинение и искат Алма матер да ги подкрепи. Съветът обаче е предпазлив и очаква приключване на проверките, а най-старият български университет не трябва да заема страна.

 

Така проф. Спасов си остана само с искането за “академичен гръб”, а СУ отказа да го подкрепи. Не бе гласувана и декларацията на Медицинския факултет. 

 

"Факултетният съвет на Медицинския факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски" остро се противопоставя на отправените обвинения от служебния министър на здравеопазването, изказани на днешния брифинг (03.06.2021 г.), касаещи работата на клиничната база на факултета - МБАЛ "Лозенец". Подобни твърдения и внушения, неподкрепени с официални документи и окончателни резултати от проверки на компетентни органи, уронват престижа и граденото с години доверие към екипа на болницата, който е в основата на Медицинския факултет на Софийския университет.

Призоваваме академичната общност на Софийския университет да реагира и да ни подкрепи срещу поредната насочена към нас атака, рефлектираща и върху облика на целия ни университет”, пише в декларацията.

 

Извънредното заседание освен това е било проведено толкова извънредно, че никой не е бил уведомен - СУ не е съобщавал пред медиите, че такова ще има, пишат от OFFNews. 

ФрогНюз припомня, че скандалите с правителствената болница “Лозенец” започнаха още миналата година. Журналистическо разследване показа схема за източване на Здравната каса чрез усвояване на конкретна клинична пътека с фиктивни хоспитализации. По-късно се разбра, че това не е единственият фрапиращ пример за управлението на лечебното заведение - заговори се за схеми с трансплантации на органи, които в крайна сметка забиха и последния пирон в ковчега на ръководството и така Спасов се раздели с поста си на директор. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама