ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ юли 2021


Македонската преса коментира отказа на Нинова пред Зоран Заев

0 3345 19.06.2021
Македонската преса коментира отказа на Нинова пред Зоран Заев

Скопският инфорамиционен сайт republika.mk, позовавайки се на агенция „Фо-кус“, отрази подробно срещата между лидерът на БСП Корнелия Нинова и минис-тър-председателя на Република Северна Македония Зоран Заев, провела се в централата на Социалистическата партия на „Позитано“ № 20.


Журналистите от югозападната ни съседка цитират думите, казани от Нинова на нейния събесед-ник: „Нашата позиция остава непроменена. В момента няма условия България да даде съгласие за започването на преговорите за членството на Републи-ка СевернаМакедония в ЕС. Изказахме нашата готовност да останенм отво-рени за диалог на всички нива, за да намерим решение по този въпрос, тъй като нашата принципна позиция е, че присъединяването на Република Север-на Македония в ЕС е гаранция за региона и възможност за развитие“. Сайтът уточнява, че тя е категорично е настояла, че за да станат факт преговорите между югозападната ни съседка и ЕС, властите в Скопие трябва да спазват за договора добросъседство, подписан през 2017 г. „Ние винаги сме поддържа-ли присъединяването на Република Северна Македония в ЕС. Ние поддържахме и договорът за добросъседство, както и декларацията на Народното събра-ние. Приветстваме диалога на най-високо ниво, но не одобряваме говора на ом-раза, който съществува в Република Северна Македония към България, диск-риманацията на хората, които се определят като българи, както и фалши-фицирането на историческите факти и истината. Ние съзнаваме, че нашите очаквания като партия са дори по-големи отколкото на другите партии, за-щото ние и Социалдемократическият съюз, който управлява в Република Се-верна Македония и ръководен от Заев, сме партньорски партии, част от общи международни организации на социалистическите и социал-демократическите партии. Ние сме партньори, ние сме и приятели. Ние уважаваме това прия-телство и партньорство, но България и българския национален интерес ги поставяме над всичко“, отново цитират Нинова.


Сайтът обръща внимание и на съобщението от пресслужбата на правителството на Републиката Северна Македония, според което по време на разговора с Нино-ва, премиерът Заев и неговият заместник Никола Димитров подчертават, че зало-гът за постигането на целта е голям и правителствената делегация от Република Северна Македония е пристигнала в София с искрени и честни намерения. Чрез тях трябвало да се направи съвместна крачка към решение, за което съществуват условия то да бъде реализирано в бъдещето. Според скопските журналисти Ни-нова е поздравила активизацията и искрения подход на министър-председателя Заев, за да се подсигури стъпката към решения за деблокирането на евроинтег-рационния процес за Република Северна Македония, което е от изключителна важност за стабилността на Западните Балкани.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама