НОВИНИ


Ивет Горанова е първата българска каратистка с квота за Олимпийските игри

1 3455 25.06.2021
Ивет Горанова е първата българска каратистка с квота за Олимпийските игри
Ивет Горанова БГНЕС

България за първи път ще има представител в бойния спорт карате в Олимпийските игри в Токио тази година! Ивет Горанова успя да извоюва квота, след като спечели квалификационния турнир по карате в Париж. В състезанието тя участва в 9 срещи и отбеляза 8 победи в категория 55 кг. при изключително голяма конкуренция (над 60 претендентки от цял свят и много тежък жребий).


Тя надви представителите на Косово, Филипините, Бразилия, Испания и Люксембург, някои от които златни медалисти от световни първенства и се класира на финалите. В последния кръг в схема всеки срещу всеки, първите трима печелят билет за Летните Олимпийски игри. Младата надежда в каратето се класира на първа позиция и ще бъде на на старта в Япония на 23 юли.

 

Ивет Горанова е студентка в първи курс от Стопанска академия „Димитър А. Ценов'' в специалност ,,Икономика на търговията” в Свищовското висше училище. Тя е златен медалист от Европейските Игри в Минск и бронзов медалист от световно и европейско първенство. При дебюта си през 2018 г. на световното първенство за мъже и жени в Мадрид, тя завоюва бронзов медал.

 

Класирането ѝ за Олимпийските игри е най-големият успех, постиган от български състезател на световно първенство по карате за мъже и жени и най-голям успех в историята на олимпийското карате в България. В категорията по карате право на участие имат само 10 състезатели от цял свят, които са спечелили квалификация или са се класирали по ранглиста.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама