НОВИНИ


Заради съдия Вранеску правосъдният министър проверява как се разпределят делата в СГС

13 5210 29.06.2021
Заради съдия Вранеску правосъдният министър проверява как се разпределят делата в СГС
Янаки Стоилов БГНЕС

Правосъдният министър Янаки Стоилов ще поиска проверка за това дали в Софийския градски съд делата се разпределят на случаен принцип. Това обяви самият той в Пловдив, цитиран bTV. Разпореждането идва, след като една и съща съдийка - Мария Вранеску, спря вписвания на няколко нови ръководства на държавни дружества - ”Автомагистрали”, Александровска болница, както и Българската банка за развитие.


От СГС пък обясниха, че различните случаи са били гледани от един и същи магистрат заради ограничения брой дежурни по тези производства в съда. Те упрекнаха Кирил Петков и Виолета Комитова за критиките им към съдия Мария Вранеску

 

В позиция те подчертават, че ако министрите имат съмнения за нарушения на принципа на случайно разпределение на делата и безпристрастността на съда, е трябвало да поискат проверка от Инспектората при Висшия съдебен съвет или от самия ВСС, а не да отправят директно обвинения, без да разполагат с необходимата информация.

 

Преди дни във връзка със спирането от страна на съда на назначаването на новия надзор на ББР икономическият министър обвини съдия Вранеску, че е взела решение, несъответстващо на закона.

 

Регионалният министър пък се изказа остро по повод решението на съдия Вранеску за отказ на вписването на новото ръководство на "Автомагистрали".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама