НОВИНИ


Правителството одобрява промени в мярката „60 на 40“

0 2872 30.06.2021
Правителството одобрява промени в мярката „60 на 40“
БГНЕС

Промените в мярката за запазване на заетостта, станала известна като 60 на 40, ще бъдат приети от служебното правителство. Постановлението ще важи със задна дата от 1 юни. Мярката се удължава с 2 месеца - за юни и юли, като общият бюджет е 120 милиона лева, но при ограничен обхват.


Държавата ще изплаща 60% от заплатите и осигуровките само за работещи в предприятия със спад в оборота над 40 на сто. Фирмите с намален оборот от 30% ще получават 50 на сто от необходимите средства.

 

До момента от мярката се възползваха предприятия при спад в оборота от 20 на сто.

 

При обсъждането на промените със социалните партньори преди дни служебният финансов министър Асен Василев коментира, че мярката става по-добра.

 

„Тя започва да фокусира помощта към бизнесите, които са наистина ударени от кризата. За другите бизнеси, които са по-леко засегнати, както знаете, пуснахме програма „Възстановяване“ с 2,5 милиарда лева портфейл, която е доста по-голяма, от това, което бюджетът може да си позволи“, каза той.

 

Министрите ще одобрят и допълнителен трансфер по бюджета на Министерството на околната среда и водите, както и допълнителни разходи за стипендии на докторантите от държавните висши училища и научни организации. Ще бъде изменен и допълнен правилникът за прилагане на Закона за чужденците.

 

След края на заседанието се очаква да има брифинг на министри по темата за разходването на държавен ресурс без обществени поръчки.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама