НОВИНИ


Яне Янев се оправдава за разследването на АКФ

27 11697 30.06.2021
Яне Янев се оправдава за разследването на АКФ
Яне Янев БГНЕС

Бившият премиерски съветник Яне Янев се оправдава за разследването на АКФ Ето какво пише той в позиция:


По повод превръщането ми в „главен герой“ на „разследване“ на Антикорупционния фонд бих искал да се знае, че:

 

Записите са правени тайно и са изцяло незаконни. Не съм давал съгласие или разрешение да бъда записван.

На много места в тях мои думи не звучат така, както бих ги изрекъл в действителност. Предполагам кой е поръчал и сглобил реални мои думи от миналото със сегашни Deepfake манипулации, но това ще оставя на съда…

Конституцията на Република България и Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи не допускат такова брутално издевателство над личността и аз ще се защитя с всички допустими от закона средства – вътрешни и международни.

 

Заявявам, че за тези „записи" бях уведомен от Николай Стайков и Бойко Станкушев, на които връчих писмено заявление, че забранявам под каквато и да била форма да се използва моя глас и да ми се приписват изказвания в смисъл и контекст, каквито аз не съм правил.

 

И от двамата получих уверение, че проведеното от тях разследване е под „методическото ръководство“ на основния им спонсор „Америка за България“ и че практически фондацията стои зад тези техни действия.

 

Това са фактите, а интерпретациите оставям на други.

 

Мога да говоря и пиша така, както малко хора в държавата. Правил съм някои от знаковите антикорупционни разкрития в последните две десетилетия. Заставал съм винаги открито с името си и съм поемал отговорност, каквато малцина могат да носят. Поради това не приемам да бъда замесван в подобен род ченгеджийски инсинуации, окичващи се с етикета „антикорупционно разследване“.

 

Припомняме, че миналата седмица Антикорупционният фон публикува трета част  на “Списък за бърз контрол: Историята на Веселин Денков и специализираното правосъдие”, в която се изнасят прелюбопитни тайни записи, в които става дума и за срещи и разговори по казуса Денков на бившия премиерски съветник Яне Янев с председателя на КПКОНПИ и бивш главен прокурор Сотир Цацаров. Освен с Цацаров, Янев разговаря и с поне двама съдии от специализирания наказателен съд.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама