НОВИНИ


Проф. Минеков: Частни медии, любимци на правителството, се изхранват чудесно с държавни и европейски парички

16 8403 02.07.2021
Проф. Минеков: Частни медии, любимци на правителството, се изхранват чудесно с държавни и европейски парички
проф. Велислав Минеков стопкадър, Евроком

С тебе Сашо трябва да направя една сделка, ама това е само между нас. Другите не трябва да разбират. Започнаха да излизат договорите за медийните услуги. Много са интересни. Отворете сайта на Министерството и вижте. Излиза, че частните медии са държавни. Това са договори, с които тези частни медии, в зависимост колко са любими на правителство, се изхранват и то чудесно. Тезата, че рекламата храни е забравена - няма такова нещо. Държавата и пренасочването на европейски средства хранят в огромната си част частните медии, но „добрите от тях“. За лошите не е определено.


Това разкри в предаването „ЕвроДикоФ“ по „Евроком“ служебният министър на културата проф. Велислав Минеков.

 

„Става въпрос за 2020 година. 59 000, 20 000, 49 000, 24 000, 16 000, 35 000 - за любимия ти Канал 3. Парите идват от Министерство на земеделието, Министерството на туризма, на икономиката, на образованието и науката, Институт по транспортно строителство и инфрактруктури. Чудеса! Фондация „Гласове на традицията“, Фондация „София - Европейска столица на Спорта“ - това е хранилка. Обаче аз мога да насочвам тази хранилка и към своето величие. Ето, например - предмет на договора между Министерство на културата и една радиостанция, наричана още радиоверига - ще й спестя името. Всъщност министърът желае да направи договор за 60 минути предаване веднъж седмично в неделя. 12 месеца или всяка седмица в неделя има по едно предаване. Общата стойност на услугата е 62 375,04 лв. Дай сега да направим една сделка само между нас - за твоето седмично предаване ще ти дам 62 хил. лв. обаче 20 хил. ще ми върнеш на мен, че и аз имам нужда. После да не ми задаваш неудобни въпроси и да ме обичаш страстно“, добави Минеков.

 

„Договорихме се“, отговори шеговито Диков.

 

„Война с Кошлуков не водя. Искам да се спазва законът. Предавания в телевизията не се прекъсват по този начин. Той не е мюфтия, не е патриарх, не е президент. Но дори и да беше такъв, трябваше да поиска изявление. Той не е земетресение, не е наводнение, нито причина за война“, коментира още министърът.

 

„Очаквам отговор от СЕМ във връзка с отнетото ми право на отговор. СЕМ ми отговори, че „някой ден ще получа отговор“, посочи Минеков.

 

„Членът на СЕМ Галина Георгиева завършва аграрна икономика с „Добър 3,89“. Според закона членове на СЕМ могат да бъдат български граждани с висше образование и опит в електронни медии, електронна журналистика, право или икономика. Имат обществен авторитет и професионално признани“, разкри още министърът. 

 

„Мълчанието ражда нищета. Тишината е виновна. 15 години мълчание и се роди това чудовище. Затова сега настоявам да се говори – да си отворят мълчаливите усти и да разказват. С мълчанието си разрешихме невероятен грабеж. Корупцията се превърна в традиция, дори на най-ниско ниво“, смята проф. Минеков.

 

Той бе категоричен, че няма да бъде добрият. „Никакъв шанс. Няма да бъда този, който подкрепя странни инициативи и фестивали, няма да бъда дарителят. Това не е Министерство на услугите и приятелствата, а такова е било“, заяви служебният министър на културата.

 

„Музеят на Божков е одобрен и носи подписите на три броя министри. Законен е. Тогава защо колекцията бе конфискувана? Съмнявам се да бъде върната. Трябва да има частни музеи“, коментира още проф. Велислав Минеков.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама