НОВИНИ


На строителните фирми се дължат между 600 и 700 милиона лева от държавни поръчки

5 3726 05.07.2021
На строителните фирми се дължат между 600 и 700 милиона лева от държавни поръчки

На строителните фирми се дължат между 600 и 700 милиона лева от държавни поръчки. Това заяви а пресконфереция Илиян Терзиев, председател на Управителния съвет на Камарата на строителите в България (КСБ), цитиран от БТА.


Когато се издаде фактура с ДДС, след две седмици това ДДС се дължи, без значение дали работата е платена на фирмата. Но освен данъка строителят дължи и пари за заплати и други. По думите на Терзиев тези 600-700 млн. лв. дългове са се натрупали, но ако е ясно, че ще се платят, бизнесът може да го понесе.

 

Почти няма проект, по които да няма аванс, той се определя от инвеститора и няма случай авансът да не е гарантиран. Парите, влезли като аванси, са гарантирани или като застраховка, или под формата на изпълнение на работата.

 

"Колкото по-бързо се правят проектите и предпроектното проектиране, толкова по-евтино излиза даденият обект. По метода инженеринг се правят 60 - 70% от частните проекти, защото един човек отговоря за всичко и поема отговорността. Камарата и нашите членове не бягат от отговорност. Нашите магистрали не са най-добрите, но са едни от най-евтините, посочи Терзиев.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама