НОВИНИ


Словенският премиер: Неоснователно България чака прекалено дълго за Шенген

4 3113 06.07.2021
Словенският премиер: Неоснователно България чака прекалено дълго за Шенген
БГНЕС

България, Румъния и Хърватия прекалено дълго и по неоснователни причини са държани в чакалнята на Шенген. Това заяви в Страсбург словенският премиер Янез Янша. По думите му и трите страни са изпълнили критериите за членство в Шенгенското пространство и трябва да бъдат приети.


Янша обеща, че страната му ще работи за европейската перспектива на Западните Балкани.

 

"Нашата цел е да препотвърдим, да съживим, да събудим европейската перспектива за Западните Балкани. Това обещание беше дадено на срещата в Солун 2003. Ако успеем да го постигнем, ще покажем, че ние сме стратегически фактор", заяви министър-председателят на Словения.

 

Янез Янша представи пред евродепутатите приоритетите на словенското председателство, което започна на първи юли. Основен приоритет на Любляна ще бъде възстановяването на ЕС след пандемията от COVID. Страната се надява да постигне и напредък за започване на преговори с Република Северна Македония и Албания.

 

Словенският премиер бе посрещнат в Страсбург с критики от страна на някои от политическите групи заради проблеми с медийната свобода в страната, с върховенството на закона и отказа на Любляна да излъчи делегирани прокурори в Европейската прокуратура.

 

Тази вечер в Европейския парламенти ще има дебат за Шенген. Очаква се евродепутатите да гласуват резолюция, в която призовават Съвета да изпълни ангажимента си и да предприеме незабавни действия за премахването на проверките по вътрешните сухопътни, морски и въздушни

граници на трите държави.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама