НОВИНИ


Безпроблемно започнаха изборите зад граница

1 3097 11.07.2021
Безпроблемно започнаха изборите зад граница
БГНЕС

Рекорден е броят на местата в чужбина, където нашите сънародници ще могат да дадат своя глас – 784 секции в 68 държави. Сънародниците ни могат да гласуват в различни краища на света – от Токио в Япония и Сургут в Сибир в Русия, през Нигерия и Република Южна Африка, до Баваро в Доминиканската република и Аржентина. Най-голям е броят на избирателните секции във Великобритания – 135, Германия – 115, Турция - 112 , Испания - 67, САЩ - 58, Гърция - 32 секции.


Първи отвориха врати за желаещите да гласуват в изборите за Народно събрание избирателните секции в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия точно в 22:00 часа българско време (7:00 ч. местно време). Това са първите две секции зад граница, в които започна изборният ден.

 

Два часа след Нова Зеландия започна и гласуването в Австралия. Заради часовата разлика изборният ден зад граница ще приключи най-късно в Сан Франциско, САЩ – в 6:00 часа българско време в понеделник, 12 юли 2021 г.

 

В 6.35 часа българско време бяха разпечатани трите секции за гласуване в посолството ни в Мадрид. Във всяка от тях ще се гласува с машини. Инструкциите за машинно гласуване са поставени както пред секцията, така и вътре до машините. В Испания ще се гласува в общо 67 секции, в 58 от които с машини.

 

20 000 наши сънародници гласуваха в Испания на предишните парламентарни избори. Сега се очаква на територията на страната да гласуват и много български туристи които са тук на екскурзия

 

Първите желаещи да гласуват са вече пред посолството ни в Мадрид, 10 минути преди официалното отваряне на секциите.

 

В 7 часа беше отворена и първата избирателна секция в Истанбул. 112 са секциите в Турция - три пъти повече от април. В 49 ще се гласува с 69 машини. 350 000 души имат право на глас, като през април гласуваха 22 000 души. Включването на машината, принтирането на системната разписка и началния протокол премина без проблеми.

 

Изборният ден в Осака, Япония, протича нормално. Българката Боряна Фукумото разказа пред bTV, че за първи път там има избирателна секция. Още рано сутринта са гласували 15 души.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама