НОВИНИ


Карадайъ: Аз ако съм член на СИК, няма да сложа подпис, без да съм преброил изборните разписки

4 3131 11.07.2021
Карадайъ: Аз ако съм член на СИК, няма да сложа подпис, без да съм преброил изборните разписки
Мустафа Карадайъ стопкадър, БНТ

Аз ако съм член на СИК, няма да сложа подпис, без да съм преброил изборните разписки. Контролните разписки трябва да се броят, за да имаме доверие в изборния резултат. Изборите трябва да бъдат прозрачни. Аз като програмист знам, че може да се направи програма, която да е идеална. Това коментира председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Той бе първият политически лидер, който упражни правото си на глас.


„В 7.07 часа гласувах. Призовавам българските граждани да бъдат активни и да гласуват. Ние от 7 години повтаряме, че трябва да възстанови държавността. В България за последните 12 години виждаме, че има криза на държавността, криза на демокрацията, отстъпление от правата и свободите. Ние от 7 години повтаряме, че трябва да се възстанови нормалността в политиката, трябва да се възстанови демокрацията и държавността, именно за рестарта на държавността гласувах. Демокрацията е едно явление, което веднъж отвоювано не е завинаги и може да има отстъпления. Възстановяването на демокрацията не може да се случва с недемократични средства и инструменти“, заяви той.

 

При гласуването с машина Карадайъ поиска инструктажМ „Поисках го, защото това е задължение на СИК. Добре знаете, че още 2009 г. съм участвал в правенето на алгоритъм на този вид гласуване и съм запознат с него. Задължение е на СИК избирателят, който е стигнал до секцията, да му съдейства и да може да упражни правото си на глас. От тази гледна точка самият аз поисках да видим дали тя изпълнява задълженията си.“

 

„За седем секунди стана“, допълни той.

 

Малко по-късно гласува и почетният председател на ДПС, който обаче запази мълчание.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама