БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


"Културен туризъм 2010" стартира във Велико Търново

0 5793 13.04.2010
"Културен туризъм 2010" стартира във Велико Търново

От 14 до 17 април Велко Търново ще бъде домакин на престижното международно изложение "Културен туризъм 2010”.



“Туристическата борса се организира за седми пореден път в Търново. Тя се радва на особен интерес. Рекорден брой участници се очаква да се представят тази година в нея”, казва кметът на града Румен Рашев.

“В седмото издание "Културен туризъм 2010" ще вземат участие фирми, информационни центрове, неправителствени организации и културни институти. Тук те ще имат възможност да рекламират на специално организирани щандове в изложбените зали на Търново нови туристически продукти, стоки и услуги, които със сигурност ще представляват интерес за българската публика”, допълва той.

Повече от 800 представители на туристическия бизнес от 60 общини в страната, шест регионални музея и музейни комплекси, както и туроператорски фирми от 18 страни в Европа, Южна Америка, Азия и Африка, представят нови дестинации и атракции на собствени щандове, разположени на обща площ от 360 кв. м в изложбения комплекс "Рафаел Михайлов".Сред чуждестранните участници за първи път се представят Франция, Малта, Сърбия, Бразилия, Йордания и Република Южна Африка.

Сред акцентите в програмата е кръглата маса на тема "Структурните фондове и развитието на туризма - възможности и предизвикателства" с участието на експерти от министерствата на икономиката, енергетиката и туризма, на регионалното развитие и благоустройството и на земеделието и храните.

В рамките на форума ще се състои годишна среща на кметовете по проблемите на туризма и ще бъде учредена Асоциация на българските градове с културно-историческо наследство.

Изложби, концерти и спектакли съпътстват програмата на изложението, по време на което ще се състои поредното издание на фестивала за туристически филми "На източния бряг на Европа". На официална церемония в Дворцовия комплекс на хълма Царевец ще бъде обявено отличието "Балканска столица на културния туризъм за 2010 г.", присъдено на Велико Търново от Балканската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.

В рамките на туристическото изложение ще бъдат представени и стоки на производители и търговци от побратимения на Велико Търново руски град Твер. На площ от 80 кв.м 22 фирми от руския град ще презентират различни продукти - от напитки, местни и сладкарски изделия до сувенири, картини и строителни материали. Участие в изложението са заявили и няколко туристически фирми от руския град, които ще запознаят жителите и гостите на Велико Търново с възможностите за културен и исторически туризъм, които предлага град Твер.

Подобна туристическа борса ще се проведе и в руския град. Тя ще съпътства традиционния празник на Твер, който се провежда всяка година в края на месец юни. Това ще е една възможност фирми от Велико Търново и други български градове да представят свои стоки и услуги, свързани с развитието на туризма.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама