НОВИНИ


Президентът поздрави Макрон за националния празник на Франция

3 2863 14.07.2021
Президентът поздрави Макрон за националния празник на Франция
Еманюел Макрон и Румен Радев Президент на Република България

Държавният глава Румен Радев поздрави президента на Френската Република Еманюел Макрон по случай Националния празник на страната - 14 юли, съобщиха от прессекретариата на президентството.


"Уверен съм, че дългогодишните приятелски, конструктивни и ползотворни българо-френски отношения ще продължат да се развиват в дух на доверие и взаимноизгодно сътрудничество", заявява Радев в поздравителния си адрес.

 

Президентът подчертава също така, че България и Франция ще продължат да работят заедно за изграждането на единна, силна и просперираща Европа, както и за укрепване на ролята на многостранната дипломация в справянето с общите предизвикателства, пред които е изправен светът днес.

 

С публика и внушителен парад, днес Франция ще отбележи Деня на бастилията, както още е наречен националният празник. 5000 военни ще преминат по Шанз Елизе. В парада ще се включат над 70 самолета, 25 хеликоптера, над 220 военни машини. Сред участниците са и двеста конници от Републиканската гвардия.

 

25 хиляди души ще могат да наблюдават парада от трибуни. Те трябва да представят здравен паспорт, с който да потвърдят, че имат ваксинация или отрицателен тест за КОВИД-19. Сега във Франция са премахнати почти всички санитарни ограничения, но Министерството на здравеопазването предупреждава за началото на четвъртата вълна от епидемията поради разпространението на щама делта.

 

Парадът ще се проведе от 10 до 12 часа в присъствието на президента на републиката и командването на френската армия. Неговото мото през тази година ще бъде "Покори бъдещето" (Gagner l'avenir). Военният губернатор на Париж Кристоф Абад обясни, че този лозунг има двойно значение. То се отнася както до колективно преодоляване на трудностите на пандемията, така и до нарастващите предизвикателства пред френските въоръжени сили.

 

Миналата година заради пандемията парадът на Шанз Елизе беше отменен. В ограничен кръг националният празник на Франция беше отбелязан на площад Конкорд.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама