БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


30 плажа по Черноморието си търсят стопани

0 5042 14.04.2010
30 плажа по Черноморието си търсят стопани

Повече от 30 плажа по Южното Черноморие са без концесионери за новия туристически сезон. Месец преди старта на летните почивки, държавата спешно избира кой да ги чисти и пази. Дори централният плаж в Бургас очаква туристите без спасители, съобщава bTV в репортаж по темата.



В момента в района на Бургас има 34 нестопанисвани плажа, от които най-вероятно на търг ще отидат около 20 от тях, които са атрактивни.

Това каза областният управител Константин Гребенаров по време на среща с концесионерите на пясъчните ивици по Южното Черноморие.

Концесионерът, който до миналото лято стопанисваше двата плажа в Бургас, се отказа от централния, тъй като инвестицията излязла неизгодна. Предложената схема позволявала прекалено малко заведения, които са несъотносими с концесионната такса приходи.

Други атрактивни плажове по Южното Черноморие, които си търсят нови стопани, са Малкият плаж в Лозенец и плажът на Иракли. Заради нарушения, свързани с незаконно строителство и неспазване на задълженията по договорите, правителството е прекратило концесиите им. Сега за тях няма да могат да кандидатстват концесионерите, нарушили веднъж правилата.

От областната управа признават, че за част от плажните ивици е трудно да се намерят кандидати, тъй като са отдалечени от големите курорти. За да предизвика интерес към тях, държавата ще ги предложи на търг за по-дълъг период и по-евтино. Срокът ще бъде увеличен от три на пет години, а цената - намалена с 30 на сто.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама