НОВИНИ


АИКБ притеснени: Няма съгласие между партиите за съдебна реформа. Искат диалог между партиите

7 3768 19.07.2021
АИКБ притеснени: Няма съгласие между партиите за съдебна реформа. Искат диалог между партиите
Васил Велев, председател на АИКБ

Притеснения заради липсата на консенсус сред политическите сили по отношение на съдебната реформа изразиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България. От там са категорични - първо трябва да има диалог по приоритети и политики, а след това - по състава на бъдещия кабинет, който да ги реализира.


Изходът не минава през нови избори 0 нов народен вот едва ли ще доведе до различни резултати, смятат от АИКБ. Според Асоциацията ясно е станало и при двата парламентарни вота - на 4-ти април и на 11-ти юли, че обществото иска промяна на модела на управление. 

 

“ България е на първо място в ЕС по дял от БВП на бюджетните разходи за сектор сигурност и за съдебна система, а усещането на българските граждани и бизнес за сигурност е проблематично. В същото време страната ни е сред последните по дял на разходите за здравна превенция и профилактика, но по отношение на болничната помощ е над средното ниво - тоест, обществото плаща хората да се лекуват, а не за да не се разболяват”, посочват в позицията си от АИКБ. 

 

Според асоциацията липсва визия за реформи в сектор енергетика и климат в контекста на зелената сделка. Не е ясно как ще се либерализира пазара и ще се защитят уязвимите, как ще се премине от въглеродна към неутрална към климата енергетика и икономика. Липсва съгласие и по въпросите с пенсионната система.

 

“Демокрацията изисква публичен диалог за постигане на съгласие за политиките в името на по-добър живот за всеки гражданин. Настояваме за такъв диалог и за такова съгласие”, завършват от АИКБ.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама