НОВИНИ


Ресторантьорите се обявиха против Стойчо Кацаров да остане здравен министър

18 3447 20.07.2021
Ресторантьорите се обявиха против Стойчо Кацаров да остане здравен министър
Стойчо Кацаров БГНЕС

Ресторантьори се обявиха против оставането на д-р Стойчо Кацаров на поста министър на здравеопазването. С ”Националния план за справяне с пандемията от Sars-CoV-2” нашият бранш се използва като зле прикрит опит за въвеждането на задължителна ваксинация”, се казва в позиция на Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията.


Според тях планът за справяне с пандемията е "безумен", а с него се предвижда като първа по ред мярка затваряне на заведенията - кафенета, ресторанти и нощни заведения. "При положение, че 12 седмици след като в България отвориха нощните заведения /първи в Европа/, заболеваемостта не само не се повиши и за миг, а спадна над 20 пъти! Което ясно показва, че не в заведенията е проблемът с разпространението", се казва още в позицията.

 

Превенцията от разпространението на вируса, средствата и мерките за опазване на общественото здраве, освен лична отговорност, следва сериозно и отговорно да се превърнат в държавна политика, смятат още от бранша. Според тях "представеният от служебния министър Кацаров "план" е олицетворение на липсата на държавнически подход, загриженост и мисъл за всички хора" От сдружението смятат, че отново целият проблем и отговорност за вирусна епидемия се прехвълят върху заетите стотици хиляди в техния бранш.

 

"Изборът на всеки човек да се ваксинира или не, безспорно е личен, но липсата на разяснителна кампания, стимули за ваксинация и като цяло държавна политика за достигане високи нива на ваксинационно покритие, прави този личен избор труден за повечето български граждани", се казва още в позицията.

 

"В недомисления "план" на служебния министър Кацаров се предвижда затваряне на заведенията като първа стъпка при новата вълна. Тук дори не поставяме под въпрос настъпването й - редица европейски държави вече са в подем на заразяването с новите варианти и България няма да остане "остров в морето на вируса". И както написахме и преди, вече е ясно, че това е само имитация на „мерки“ на гърба на заведенията. Недоумение в плана буди и изискването в допълнителните му обяснения, където се говори, че ще могат да работят заведения само със 100% васкиниран персонал и със 100% ваксинирани клиенти, което пак е дискриминация спрямо заведенията - кафенета, ресторанти и нощни клубове", възмущават се от бранша. И определят решението като дискриминация.

 

"Отново настояваме, както и по-рано през тази година по време на втората вълна, за равно третиране на всички сектори на българската икономика. Ако дадени правила ще влизат в сила за едни, то те трябва да важат за всички", пише в позицията им.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама