ИНТЕРВЮ


Адв. Хаджигенов пред Фрог: Мутрите да не се успокояват. Битката ни с тях не е приключила. Умиране има, отърване няма

24 14506 20.07.2021
Адв. Хаджигенов пред Фрог: Мутрите да не се успокояват. Битката ни с тях не е приключила. Умиране има, отърване няма
Адв. Николай Хаджигенов БГНЕС

Мутрите ги поприключихме. Не окончателно, разбира се, защото това ще продължи дълго време. Но сега трябва да дадем идея за бъдеще, за развитие и за съграждане на нещо ново. Нека обаче не се успокояват, че битката с мутрите е приключила. Не е и ние идваме, за да е ясно, че няма мърдане. Умиране има, отърване няма. Това коментира в интервю за Фрог Нюз адв. Николай Хаджигенов часове след като парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън“ промени името си на „Изправи се.БГ! Ние идваме!“.


Ето какво още каза той:

 

Защо се наложи промяна на името на парламентарната ви група от „Изправи се! Мутри вън“ на „Изправи се.БГ! Ние идваме!“?

 

Защото мутрите ги поприключихме – не окончателно, разбира се. Това ще продължи дълго време, но сега трябва да дадем идея за бъдеще, за развитие и за съграждане на нещо ново. Нека обаче не се успокояват, че битката с мутрите е приключила. Не е и ние идваме, за да е ясно, че няма мърдане. Умиране има, отърване няма.

 

Провеждахте ли вече разговори с „Има такъв народ“?

 

Не, не сме. Евентуално може би такива разговори ще се случат след утрешния ден. Миналата седмица бях достатъчно категоричен – разговори на тъмно и на закрито не правим.

 

Какви са очакванията Ви преди старта на 46-тото Народното събрание?

 

Мечтая, особено новите политици, да започнат да мислят веднага и то в по-широк мащаб. Никой от нас не е в Парламента, за да върши нещо на дребно. Трябва да направим каквото и както трябва и по възможност с когото трябва.

 

Като юрист и адвокат, според Вас, има ли достатъчни основания вътрешният министър Бойко Рашков да иска оставката на главния прокурор Иван Гешев?

 

Всъщност има предостатъчно. Използваното основание пред Висшия съдебен съвет е уронване престижа на съдебната власт, за което има пре-пре-предостатъчно доказателства. На практика всяко едно медийно изявление на Иван Гешев е самостоятелно основание за предсрочно прекратяване на мандата му. Нека да не забравяме, че той засега не е обвиняем. И това ще стане, но не сега. Така че не се налага да събираме доказателства за виновност и извършване на престъпления, макар че има достатъчно данни и за това, което е самостоятелно основание отново за предсрочно прекратяване на мандата му.

 

Според вас, отново в качеството Ви на юрист, толкова ли е трудно да бъде махнат Гешев, колкото твърдят от „Има такъв народ“?

 

„Има такъв народ“ очевидно нямат ясна представа. Аз не казвам, че е лесно. Последните няколко години по темата „Иван Гешев“ свидетелстват, че главният прокурор се маха адски трудно. Всъщност аз положих неистови усилия да сваля Цацаров в продължение на целия му мандат – неуспешно. Тоест, за разлика от „Има такъв народ“, аз имам доста добра представа и това, което е необходимо да свалим Гешев, са задължителни 121 гласа в Народното събрание. С такова мнозинство до една година не само ще свалим Гешев, но и ще направим минимум промени без да пипаме Конституцията– във Висшия съдебен съвет, в Закона за съдебната власт. Иван Гешев е просто началото. Оттук нататък трябва да направим промяната такава, че да няма значение кой ще бъде начело на прокуратурата. Който и да бъде той, ще трябва да следва правилата, които ние ще зададем.

 

След началото на 46-тото Народно събрание вниманието ви ще бъде насочено основно към главния прокурор и неговото отстраняване?

 

Да обобщим основния ни приоритет с една дума– правосъдие. Това е причината, поради която първото нещо, което утре ще внеса в деловодството на Народното събрание, е искане за изслушване на вътрешния министър Бойко Рашков и правосъдния му колега Янаки Стоилов по темата „Иван Гешев“. Също така ще бъдат внесени законопроекти за НСО, за да се прекрати практиката на слугинаж на тази служба към политиците с парите на данъкоплатците, както и за връщане на Бюрото за закрила на главните прокурор към министерството на правосъдието, защото в момента то е като лична охрана на Гешев. Тези неща ще бъдат първите, които ще внесем. Естествено ще продължим работата си и по линия на Комисията за разследване на полицейското насилие на протестите миналата година и незаконните подслушвания. Всичко е написано и готово. Минава клетвата и аз съм в деловодството.

 

Въпросите зададе Веселка Иванова


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама