НОВИНИ


Минеков още мисли дали паметникът на Бузлуджа е от национално значение

15 3808 20.07.2021
Минеков още мисли дали паметникът на Бузлуджа е от национално значение
Велислав Минеков

В Министерството на културата се е провело заседание на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ). На него е разгледано предложение за предоставяне на статут на Дома паметник на връх ”Бузлуджа”, направено от директора на Националния институт за недвижимо културно наследство - НИНКН, съобщава ресорното ведомство.


Експертният съвет, на основание на Закона за културното наследство и Правилника за устройството, организацията на работата и финансирането на СЕСОНКЦ, е взел решение да предложи на министъра на културата да издаде заповед за предоставяне на статут на Дом паметник на връх "Бузлуджа", с класификация на архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност от Ново време, с категория "национално значение" и с препоръки за допълване на режимите за опазване.

 

Предложението за опазване на недвижимите културни ценности все още не е получено от министъра на културата.

 

Едва след като то бъде получено и след изтичане на 1 месец от публикуването на за обекта на страницата на МК, може да бъде издадена заповед за предоставяне на статут от министъра, по негова преценка.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама