НОВИНИ


Доц. Кунчев: Спадът на COVID случаите у нас спря, всеки трети е заразен с Делта варианта

7 2995 21.07.2021
Доц. Кунчев: Спадът на COVID случаите у нас спря, всеки трети е заразен с Делта варианта
Доц. Ангел Кунчев БГНЕС

Има промяна на тенденцията в разпространението на коронавируса. Спадът на случаите в България спря, всеки трети е заразен с Делта варианта. Много бавно и постепенно те ще се увеличават случаите през този месец и доста по-бързо през август. Това прогнозира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев във връзка с развиването на епидемичната обстановка от COVID-19.


По думите му всичко, което би могло да убеди хората да се ваксинират, е добро дошло – информация и организация на ваксинационния процес.

 

"Моето лично мнение е, че е много наложително да бъде въведена задължителна ваксинация за медицинските работници и за хората, които се занимават със социални грижи в центровете за възрастни хора", коментира още Кунчев.

 

„Ние сме от страните с най-ниско разпространение на Делта варианта“, уточни той и отбеляза, че в някои страни процентите на разпространение достигат 93%.

"Ако погледнете картата на Европа, България е все още по-светлата част с най-ниската заболеваемост от COVID-19. За съжаление обаче има обръщане на тренда. Засега е в малки размери, до края на юли ще има леко повишение на случаите. След това, през август, вероятно ще видим ускорението, което виждаме в някои други страни. Ситуацията в отделните страни се движи в изключително широки граници. Ако имахме заболеваемостта на Великобритания, щяхме да имаме 8700 случая на ден, а не 141 случая – нещо, което достигнахме в най-тежките вълни. Ако имахме заболеваемостта на Кипър, щяхме да имаме над 15 000 случая на ден. Бройка, която се съмнявам, че здравната система може да издържи", изчисли Кунчев.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама