НОВИНИ


Следователите искат участие в парламентарните комисии за промени в съдебната система

0 3377 21.07.2021
Следователите искат участие в парламентарните комисии за промени в съдебната система

Камарата на следователите в България поиска да е част от парламентарните комисии, които ще разглеждат промените в съдебната власт. Това става ясно от писмо на КАБ до правосъдния министър, ВСС и председателя на Народното събрание.


От там посочват, че знанията и уменията на българските следователи ще допринесат за подобряване качеството на бъдещите изменения и допълнения в Закона за съдебната власт, Наказателния кодекс и НПК. КАБ са недоволни, че изпълнителната власт предприема юридически необосновани действия спрямо съдебната система в преследването на личностни интереси и осъществяват политически натиск върху дейността на правоприлагащите органи. 

 

Следователите са една от фундаменталните гаранции за спазването на основните човешки права, тъй като те вземат решенията си по вътрешно убеждение, основано на обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото, изтъква се в становището.

 

От Камарата заявяват, че от много години насам са правени опити за политизиране, изменения в структурата и намеса в правомощията на прокуратурата и следствените органи. Според тях във време на криза трите власти излишно се противопоставят, вместо да си взаимодействат в интерес на обществото.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама