ПОЛИТИКА


Мартин Димитров предлага ”национално издирване” на изгубената пътна карта на Газпром от ГЕРБ

12 7293 27.07.2021
Мартин Димитров предлага ”национално издирване”  на изгубената пътна карта на Газпром от ГЕРБ
Мартин Димитров

Внасям въпрос към енергийния министър - намери ли се изгубената от ГЕРБ пътна карта с Газпром за развитие на газопреносната мрежа. Ако още не е намерена, предлагам да започнем национално издирване. Това пише депутатът от ”Демократична България” Мартин Димитров.


Припомняме, че при бившия министър на енергетиката от ГЕРБ Теменужка Петкова се оказа, че липсва пътна карта в отдела за развитие на инфраструктурата за транспортиране на газ в България, подписана от нея и шефа на Газпром Алексей Милър. през 2017 г. при спазване на разпоредбите на ЕС.

 

Преди време временният министър на енергетиката Андрей Живков заяви, че не е намерил такъв документ в завещанието, завещано му от Петкова.


Живков посочи още, че е издал заповед за издирване на пътната карта, но тя не е открита никъде в министерството или сред документите на Българския енергиен холдинг и дъщерното му дружество „Булгартрансгаз“, което всъщност управлява газопреносната мрежа на страната. За пътна карта се говори само в някакъв друг документ, но от споразумението, подписано от Петкова и Милър, не е имало и следа.


На 3 юни 2017 г. пресцентърът на Министерството на енергетиката съобщи, че Петкова и Милър са подписали пътна карта, според която двете страни ще проучат развитието на инфраструктурата за транспортиране на газ в България, като вземат предвид правилата на ЕС. След това тази обща формулировка беше последвана от споразумение за изпълнението на втория тръбопровод от газопровода „Турски поток” до България.




Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама