НОВИНИ


Адв. Велислав Величков: Искат да изпратят сигнала на Рашков срещу Гешев в резерв, зад завесите

2 4009 28.07.2021
Адв. Велислав Величков: Искат да изпратят сигнала на Рашков срещу Гешев в резерв, зад завесите
Адв. Велислав Величков

Адв. Велислав Величков коментира горещата тема за сигнала на Бойко Рашков срещу главния прокурор, който беше препратен в спецпрокуратурата, а се очаква нейното закриване.


„По-скоро се търси начин да бъде изпратен в дълбокия резерв, зад завесите, така че да не се вижда. Така пък ще се потвърди напълно тезата, че в България няма прокурор, който би разследвал главния прокурор, независимо, че Конституцонният съд казва обратното.

 

Тогава вече парламентът ще трябва да си свърши работата, защото ако се твърди, че в парламентарна република само трима души, членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, могат да поискат образуване на процедура за освобождаване на главния прокурор и ангажиране на неговата дисциплинарна отговорност, тогава излиза, че ние сме Прокурорска република.“, казва той пред TV+ и TV1.


Членовете на ВСС от парламентарната квота дължат отчет за дейността си в Народното събрание, посочва адв. Величков.


„Ето го пак сблъсъкът и взаимодействието между властите. Има смисъл от разделението на властите, дори заради техния сблъсък. Сблъсъкът на властите, когато се решава въпрос от основно значение за правото и демокрацията, пази демокрацията от автокрация. и именно това е смисълът. Ако съдебната власт и нейният управляващ орган отказва да види проблемите и отказва да види, че не работи тази система както трябва, а прокуратурата работи само избирателно, то парламентът в парламентарната република трябва да направи корекции. Корекциите се правят с вземане на решения, включително относно структурата и състава на ВСС, със законови промени и с конституционни промени.“


Защо „Правосъдие за всеки“ иска премахване на длъжността главен прокурор:Тя е излишна, това реално не е прокурор, който внася обвинителни актове и ги защитава в съда. Той е административен и организационен началник, изключително политически натоварена фигура, която за 30 години показа, че пречи, а не помага на българското правосъдие.“, коментира той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама